smażone kiełbaski na patelni

Oryginalna porcja najprostszych smażonych kiełbasek. Najprostszym przepisem na kiełbaski jest po prostu ich ugotowanie. Ale lepiej je smażyć. Ale możesz je usmażyć w niezwykły sposób, z którego najprostsze danie - kiełbaski, będzie wyglądać bardzo pięknie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 70 % 28 g
węglowodany 5 % 2 g
302 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Do smażenia odpowiednie są wszelkie kiełbaski - mleczne, Wiedeńskie, dziecięce itp. Olej roślinny do smażenia, możesz wziąć oliwę, krem. Przygotuj dobrą patelnię do smażenia i ostry nóż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kiełbaski można po prostu ułożyć na patelni rozgrzanej olejem i usmażyć, ale można je pięknie ułożyć przed smażeniem. Pokażę trzy opcje przygotowania kiełbasek do smażenia. Opcja nr 1: po smażeniu na talerzu pojawią się małe kwiaty. Aby to zrobić, pokrój standardową kiełbasę na 4-5 części o grubości 1-5-2 cm z jednej strony ostrym nożem, nie docierając do końca, wykonaj nacięcia, dzieląc kiełbasę na sześć segmentów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opcja nr 2: gotowe takie kiełbaski nazywane są cukierkami, ale dla mnie są bardziej podobne do kości. W tej wersji pokrój kiełbasę na dwie części. Ostrym nożem z każdej strony połówki kiełbasy wykonaj cztery nacięcia o głębokości 1-1, 5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opcja nr 3: tutaj kiełbaski pozostają nienaruszone, ale po usmażeniu nacięcia otwierają się i również okazują się oryginalne. Ostrym nożem w kiełbasie wykonaj płytkie nacięcia po przekątnej. Możesz wykonać nacięcia krzyżowe po przekątnej całej kiełbasy lub nacięcia poprzeczne sięgające prawie do końca drugiej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Ułóż przygotowane kiełbaski. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak przygotowane kiełbaski do smażenia otwierają wszystkie nacięte części i uzyskuje się bardzo ciekawy projekt gotowego dania. Takie kiełbaski można podawać na śniadanie lub możesz zadowolić dzieci kolacją z takimi kiełbaskami i makaronem.

oczywiście istnieją inne opcje przygotowania surowych kiełbasek do spektakularnego podania, chodzi tylko o Twoją wyobraźnię.
Ponadto możesz smażyć kiełbaski z jajecznicą w oryginalny sposób, dekorując je w formie kwiatu lub serc, a następnie z kiełbasek uzyskuje się boki, a jajko pozostaje w środku. Taka piękna porcja nadaje się na romantyczne śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy