skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Do smażenia odpowiednie są wszelkie kiełbaski - mleczne, Wiedeńskie, dziecięce itp. Olej roślinny do smażenia, możesz wziąć oliwę, krem. Przygotuj dobrą patelnię do smażenia i ostry nóż.
Krok 2:
Kiełbaski można po prostu ułożyć na patelni rozgrzanej olejem i usmażyć, ale można je pięknie ułożyć przed smażeniem. Pokażę trzy opcje przygotowania kiełbasek do smażenia. Opcja nr 1: po smażeniu na talerzu pojawią się małe kwiaty. Aby to zrobić, pokrój standardową kiełbasę na 4-5 części o grubości 1-5-2 cm z jednej strony ostrym nożem, nie docierając do końca, wykonaj nacięcia, dzieląc kiełbasę na sześć segmentów.
Krok 3:
Opcja nr 2: gotowe takie kiełbaski nazywane są cukierkami, ale dla mnie są bardziej podobne do kości. W tej wersji pokrój kiełbasę na dwie części. Ostrym nożem z każdej strony połówki kiełbasy wykonaj cztery nacięcia o głębokości 1-1, 5 cm.
Krok 4:
Opcja nr 3: tutaj kiełbaski pozostają nienaruszone, ale po usmażeniu nacięcia otwierają się i również okazują się oryginalne. Ostrym nożem w kiełbasie wykonaj płytkie nacięcia po przekątnej. Możesz wykonać nacięcia krzyżowe po przekątnej całej kiełbasy lub nacięcia poprzeczne sięgające prawie do końca drugiej strony.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Ułóż przygotowane kiełbaski. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 6:
Tak przygotowane kiełbaski do smażenia otwierają wszystkie nacięte części i uzyskuje się bardzo ciekawy projekt gotowego dania. Takie kiełbaski można podawać na śniadanie lub możesz zadowolić dzieci kolacją z takimi kiełbaskami i makaronem.
oczywiście istnieją inne opcje przygotowania surowych kiełbasek do spektakularnego podania, chodzi tylko o Twoją wyobraźnię.
Ponadto możesz smażyć kiełbaski z jajecznicą w oryginalny sposób, dekorując je w formie kwiatu lub serc, a następnie z kiełbasek uzyskuje się boki, a jajko pozostaje w środku. Taka piękna porcja nadaje się na romantyczne śniadanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g