smażony filet z kurczaka na patelni z cebulą

soczyste, bardzo smaczne, na wakacje i każdego dnia! Smażony filet z kurczaka na patelni z cebulą jest prosty w przygotowaniu, ale danie w końcu okazuje się takie, że nie wstydzi się postawić na świątecznym stole. Piersi są soczyste, dobrze nasączone sosem warzywnym, dzięki czemu nadają się nawet do suchych dodatków!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 15 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć filet z kurczaka na patelni z cebulą? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pomidory można wziąć zwykłe lub wiśniowe. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki, aby gotowe danie wyglądało bardziej kolorowo i jaśniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz piersi z kurczaka i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój każdą pierś na pół wzdłuż, aby filet był cieńszy (jak na zdjęciu). Lekko posolić każdy kawałek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę na dwie części, usuń rdzeń z nasionami. Obierz Cebulki. Umyj i osusz wszystkie warzywa, aby pozbyć się nadmiaru wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pierścienie. Posiekaj paprykę z piórami lub półpierścieniami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Wyślij piersi z kurczaka do smażenia. Gotuj, aż z jednej strony pojawi się apetyczny złoty kolor, a następnie odwróć piersi i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Zajęło mi to około 7 minut z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż filet do osobnego pojemnika i wyślij cebulę i paprykę na patelnię, na której smażono kurczaka. Lekko posolić. Smaż wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie pokrój pomidory w plasterki. Jeśli masz wiśnie, możesz je zostawić w całości lub przeciąć na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy warzywa na patelni będą gotowe, połóż na nich piersi z kurczaka. Dodaj pomidory do mięsa. Posypać mieloną papryką i ulubionymi suchymi ziołami takimi jak: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itp. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kurczaka na małym ogniu przez około 10 minut. Po minucie lub dwóch otwórz pokrywkę i sprawdź, czy na patelni jest wystarczająca ilość płynu z pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli jest mało soku, a warzywa się palą, Dodaj bardzo mało wody(dosłownie 4-5 łyżek). Pod koniec gotowania polej łyżką każdy kawałek kurczaka utworzonym sosem warzywnym. Posyp świeżymi ziołami i krążkami czerwonej cebuli (opcjonalnie).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe! Bardzo smaczne na gorąco.

podawaj piersi z kurczaka ze świeżymi sałatkami i różnymi sosami. Zazwyczaj do Dania proponuję dwa sosy-biały https://1000.menu/cooking/20285-smetanno-chesnochnyi-sous i czerwony https://1000.menu/cooking/55693-aivar-na-zimu-po-serbski . Oba doskonale uzupełniają delikatne mięso drobiowe.  

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy