makrela wędzona na gorąco w domowej wędzarni

najsmaczniejszy, apetyczny, rozpływa się w ustach, lekki i zdrowy! Makrela wędzona na gorąco w domowej wędzarni okazuje się bardzo smaczna i składa się tylko z dwóch składników - ryby i soli. To najbardziej budżetowa opcja gotowania, jaką znam. I nadaje się nie tylko do makreli!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
181 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę wędzoną na gorąco? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oprócz tych w kompozycji będziesz potrzebować zrębków i naturalnego Sznurka. Wybierz makrelę świeżą, z gęstym mięsem i bez uszkodzeń. Powinna mieć jasne skrzela i nie mętne oczy. Jeśli makrela nie jest taka, lepiej ją odrzucić. Aby rozmrozić rybę, połóż ją na dolnej półce lodówki i tam poczekaj, aż całkowicie się rozmrozi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj makrelę. Usuń głowę i odetnij brzuch. Usuń wnętrze i koniecznie czarną folię. Nadaje rybom gorycz. Dokładnie spłucz, osusz i posyp solą wewnątrz brzucha i na zewnątrz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż makrelę do miski i szczelnie zamknij. Ponieważ makrela jest dość tłustą rybą, jej tłuszcz w kontakcie z tlenem utlenia się i nabiera nieprzyjemnego smaku. Pozostaw rybę do solenia na 4 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie opłucz rybę zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym Na zewnątrz i wewnątrz. Czasami makrela pęka po ugotowaniu, jeśli jest prześwietlona, aby temu zapobiec, zawiąż ją sznurkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed wędzeniem ryby należy ją trochę wysuszyć na świeżym powietrzu. Aby to zrobić, zawieś go w dobrze wentylowanym miejscu, przykrywając gazą przed owadami i kurzem. Pozostaw go w tej pozycji na 2 godziny. Następnie ryba okaże się gęsta, dobrze się pali i nie będzie gotowana z zapachem dymu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrębki, najlepiej z olchy lub jabłoni, zwilż zimną wodą i połóż wędzarnię na dnie równą warstwą jednego centymetra, Ustaw dolny poziom (jeśli taki istnieje).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść tacę do zbierania tłuszczu na dolnym poziomie, aby nie paliła się podczas gotowania. Ustaw drugi poziom rusztu, na którym połóż przygotowaną rybę. Jeśli chcesz mieć bardzo wyraźny kolor wędzenia, po prostu go włóż. Jeśli kochasz tak jak my, słaby kolor zawiń makrelę w jedną warstwę gazy. Zamknij pokrywkę i umieść na grillu z przygotowanym ogniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po tym, jak dym pojawi się spod pokrywy, Sprawdź czas i wędz rybę przez 25 minut. Ale po 10 minutach zdejmij pokrywkę i spłucz sadzę, aby nie kapała na rybę, to sprawi, że będzie gorzka. Wyjmij z grilla, odstaw na kolejne 10 minut, a następnie zdejmij pokrywkę. Wyjmij z wędzarni i usuń gazę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Niech makrela ostygnie i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

w ten sposób możesz wędzić nie tylko makrele, ale ogólnie każdą rybę o odpowiedniej wielkości, w całości lub ze stekami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy