smalec wędzony na gorąco w domu

nie będziesz już kupować smalcu na rynku, ponieważ przepis jest taki prosty! Domowy smalec wędzony na gorąco ma niesamowite właściwości-jest przygotowywany po prostu, podczas gotowania - na powietrzu, a składniki, których używasz do jego przygotowania, są znane i zrozumiałe dla wszystkich. W ogóle nie ma chemii. Gotujemy!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 92 % 77 g
węglowodany 5 % 4 g
697 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Smaczniejsze, jeśli smalec z warstwami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj sól, pieprz i trochę połamany liść laurowy. Dodaj czosnek do przypraw-przełóż przez prasę czosnkową lub drobno posiekaj nożem. Dobrze wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sos sojowy do przypraw (jest to opcjonalne), co przyspiesza proces marynowania smalcu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystko i uzyskaj pastowatą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel smalec na porcje i posmaruj ze wszystkich stron pastą marynatą. Wkładamy do jednego pojemnika, przykrywamy i usuwamy na 2-3 dni na dolnej półce lodówki lub w piwnicy-marynujemy .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 2-3 dniach oczyszczamy tłuszcz z pasty marynowanej, wykonujemy nakłucia i nawleczamy na sznurek. Zawieszamy na jeden dzień. W tym czasie tłuszcz uschnie. Lepiej jest lekko owinąć tłuszcz gazą-od owadów i innych szkodników (lub zjadaczy).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpalamy ogień i czekamy, aż drewno się wypali.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wędzarni wkładamy wcześniej namoczone zrębki dębowe i trociny olchowe. Nadadzą smoły pyszny aromat i pożądany kolor gotowemu smalcowi. Następnie kładziemy paletę z piaskiem na ruszcie - wchłonie tłuszcz, tłuszcz nie spali się i nie da nieprzyjemnych zapachów i niepotrzebnych smalcu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej-kraty ze smalcem. Kładziemy tłuszcz skórą do góry, aby wszystko, co niechciane, które na niego kapie, można było następnie wyczyścić lub po prostu odciąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podpalamy wędzarnię, zamykamy, dodajemy wodę i czekamy, aż woda się zagotuje. Czekamy 40 minut. Jeśli kawałki są grube i mają dużo mięsa, zajmie to godzinę lub trochę więcej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy gotowy smalec i pozwalamy mu ostygnąć. Aby było to łatwiejsze do zrobienia, przygotuj sobie coś pysznego - aby smalec ostygł i nie zjadł go na gorąco.

jeśli nie chcesz używać sosu sojowego, zastąp go olejem słonecznikowym lub kukurydzianym - utrzyma przyprawy razem i stworzy taką samą pastę jak sos.
są domowe wędzarnie-domowe lub elektryczne (jak multicookery). Wędz mięso i smalec w dużych starych patelniach, używaj Zasady wędzarni i korzystaj ze swoich możliwości.
wszystko się ułoży!
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy