skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Smaczniejsze, jeśli smalec z warstwami.
Krok 2:
Wymieszaj sól, pieprz i trochę połamany liść laurowy. Dodaj czosnek do przypraw-przełóż przez prasę czosnkową lub drobno posiekaj nożem. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj sos sojowy do przypraw (jest to opcjonalne), co przyspiesza proces marynowania smalcu.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystko i uzyskaj pastowatą masę.
Krok 5:
Podziel smalec na porcje i posmaruj ze wszystkich stron pastą marynatą. Wkładamy do jednego pojemnika, przykrywamy i usuwamy na 2-3 dni na dolnej półce lodówki lub w piwnicy-marynujemy .
Krok 6:
Po 2-3 dniach oczyszczamy tłuszcz z pasty marynowanej, wykonujemy nakłucia i nawleczamy na sznurek. Zawieszamy na jeden dzień. W tym czasie tłuszcz uschnie. Lepiej jest lekko owinąć tłuszcz gazą-od owadów i innych szkodników (lub zjadaczy).
Krok 7:
Rozpalamy ogień i czekamy, aż drewno się wypali.
Krok 8:
W wędzarni wkładamy wcześniej namoczone zrębki dębowe i trociny olchowe. Nadadzą smoły pyszny aromat i pożądany kolor gotowemu smalcowi. Następnie kładziemy paletę z piaskiem na ruszcie - wchłonie tłuszcz, tłuszcz nie spali się i nie da nieprzyjemnych zapachów i niepotrzebnych smalcu.
Krok 9:
Dalej-kraty ze smalcem. Kładziemy tłuszcz skórą do góry, aby wszystko, co niechciane, które na niego kapie, można było następnie wyczyścić lub po prostu odciąć.
Krok 10:
Podpalamy wędzarnię, zamykamy, dodajemy wodę i czekamy, aż woda się zagotuje. Czekamy 40 minut. Jeśli kawałki są grube i mają dużo mięsa, zajmie to godzinę lub trochę więcej.
Krok 11:
Wyjmujemy gotowy smalec i pozwalamy mu ostygnąć. Aby było to łatwiejsze do zrobienia, przygotuj sobie coś pysznego - aby smalec ostygł i nie zjadł go na gorąco.
jeśli nie chcesz używać sosu sojowego, zastąp go olejem słonecznikowym lub kukurydzianym - utrzyma przyprawy razem i stworzy taką samą pastę jak sos.
są domowe wędzarnie-domowe lub elektryczne (jak multicookery). Wędz mięso i smalec w dużych starych patelniach, używaj Zasady wędzarni i korzystaj ze swoich możliwości.
wszystko się ułoży!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g