skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kurczaki do tego przepisu są domowej roboty - mają mniej chemii (w pewnym sensie) i smakują lepiej. Oskubać, przypalić, umyć.
Krok 2:
Pokrój kury na dwie części wzdłuż grzbietu, połóż na desce i pod deską i uderz. Otrzymasz płaskie półtusze, wygodne do palenia.
Krok 3:
Do marynaty włóż sól i cukier do dużego rondla.
Krok 4:
Dodaj wodę i podpal. Niech się zagotuje.
Krok 5:
Przygotuj przyprawy, ostudź marynatę.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do marynaty.
Krok 7:
Włóż kurczaka do marynaty skórą do dołu. Umieść ucisk na górze i całą konstrukcję w lodówce na 4 dni.
Krok 8:
Spłucz marynowanego kurczaka.
Krok 9:
Jeśli kurczak jest słonawy, moczyć go w zimnej wodzie przez godzinę.
Krok 10:
Zawiąż półtusze i zawieś do wyschnięcia-przez około jeden dzień w temperaturze 20 stopni.
Krok 11:
Oto one po wyschnięciu.
Krok 12:
Umieść zawieszonego kurczaka w zamkniętym pojemniku (pudełko, stara lodówka, beczka, tutaj ktoś jest na co narażony). Przygotuj zrębki i generator dymu.
Krok 13:
Napełnij generator dymu zrębkami, podpal, skieruj generator dymu w stronę pudełka. Najpierw włącz sprężarkę na dużą moc, a następnie zmniejsz do minimum, stopniowo zwiększając obroty. Wędzić przez około 8 godzin. Przeczytaj uważnie instrukcje dotyczące generatora dymu.
Krok 14:
Gotowe wędzone półtusze odstaw na dzień lub dwa w lodówce.
wolę marynowanie kurczaka niż gotowanie. Przy nowoczesnej ekologii, żywności i zdrowiu lepiej się ubezpieczać. Dlatego napiszę drugą metodę palenia na zimno. Kurczaka nie należy marynować, ale gotować w tej samej marynacie (możesz mieć litr więcej wody, a więc skład jest taki sam). Gotujemy pół kurczaka o wadze 0,5-0,7 kg przez pół godziny, a następnie wykonujemy tę samą procedurę-Wiązanie, suszenie i wędzenie. Wędzimy przy niskich obrotach sprężarki przez 4-10 godzin, patrzymy na skórkę i wybieramy ulubiony stopień wędzenia.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g