kurczak wędzony na zimno w wędzarni w domu

nie kupuj pysznych kurczaków na targu, wędz sam i sam! Pyszne, proste! Kurczak wędzony na zimno to dla mnie przysmak! Bardzo je kocham i mogę jeść bardzo dużo. Dlatego chętnie podzielę się przepisem, jak to zrobić w domu.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
169 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kurczaki do tego przepisu są domowej roboty - mają mniej chemii (w pewnym sensie) i smakują lepiej. Oskubać, przypalić, umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kury na dwie części wzdłuż grzbietu, połóż na desce i pod deską i uderz. Otrzymasz płaskie półtusze, wygodne do palenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty włóż sól i cukier do dużego rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę i podpal. Niech się zagotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj przyprawy, ostudź marynatę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do marynaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kurczaka do marynaty skórą do dołu. Umieść ucisk na górze i całą konstrukcję w lodówce na 4 dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spłucz marynowanego kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli kurczak jest słonawy, moczyć go w zimnej wodzie przez godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiąż półtusze i zawieś do wyschnięcia-przez około jeden dzień w temperaturze 20 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto one po wyschnięciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść zawieszonego kurczaka w zamkniętym pojemniku (pudełko, stara lodówka, beczka, tutaj ktoś jest na co narażony). Przygotuj zrębki i generator dymu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij generator dymu zrębkami, podpal, skieruj generator dymu w stronę pudełka. Najpierw włącz sprężarkę na dużą moc, a następnie zmniejsz do minimum, stopniowo zwiększając obroty. Wędzić przez około 8 godzin. Przeczytaj uważnie instrukcje dotyczące generatora dymu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe wędzone półtusze odstaw na dzień lub dwa w lodówce.

wolę marynowanie kurczaka niż gotowanie. Przy nowoczesnej ekologii, żywności i zdrowiu lepiej się ubezpieczać. Dlatego napiszę drugą metodę palenia na zimno. Kurczaka nie należy marynować, ale gotować w tej samej marynacie (możesz mieć litr więcej wody, a więc skład jest taki sam). Gotujemy pół kurczaka o wadze 0,5-0,7 kg przez pół godziny, a następnie wykonujemy tę samą procedurę-Wiązanie, suszenie i wędzenie. Wędzimy przy niskich obrotach sprężarki przez 4-10 godzin, patrzymy na skórkę i wybieramy ulubiony stopień wędzenia.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy