skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę wędzoną na gorąco? Weź dobre świeże mięso. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na kawałki średniej wielkości.
Krok 2:
Przykryj mięso solą, pieprzem, przyprawami. Dodaj połamany liść laurowy.
Krok 3:
Obraną i umytą cebulę grubo posiekaj i pamiętaj trochę rękami.
Krok 4:
Dodaj cebulę do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką i marynuj przez długi czas - od 10 do 24 godzin.
Krok 5:
Po upływie czasu opłucz mięso.
Krok 6:
Następnie napełnij wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut.
Krok 7:
Ugotowane mięso wyjmij z wody i rozłóż luźno, aby wyschło. Następnie nadziewaj ząbkami czosnku.
Krok 8:
Do wędzenia połóż mięso na ruszcie wędzarni. Postanowiliśmy wędzić i pieczarki. Musiałem więc położyć wszystko na folii, aby nie spadły. Jeśli nie eksperymentujesz w ten sposób, nie ma potrzeby stosowania folii. Wlej trochę trocin do wędzenia na dno wędzarni. Umieść ruszt z mięsem i gotuj na ogniu przez 50-60 minut. Otwórz gotowe mięso, wyciągnij je z wędzarni i możesz natychmiast leczyć. Smacznego!
mięso wieprzowe jest kochane ze względu na miękkość i soczystość. Lubi jeść w każdej formie. Pod warunkiem, że masz wędzarnię, możesz ugotować wieprzowinę wędzoną na gorąco. Dzięki tej metodzie gotowania mięso jest aromatyczne i soczyste. A dzięki działaniu wysokich temperatur jest również bezpieczny.
do wędzenia można użyć różnych części wieprzowiny: szynki, mostka, żeber... Wybór mięsa zależy całkowicie od preferencji smakowych.
oprócz samej wędzarni nadal będziesz potrzebować zrębków. Aby to zrobić, użyj trocin z twardego drewna, które nie są zbyt wysuszone. To właśnie daje wędzone mięso.
spróbuj, eksperymentuj, a odniesiesz sukces!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g