wieprzowina wędzona na gorąco

aromatyczny, wędzony przysmak wieprzowy! Wieprzowina gotowana metodą wędzenia na gorąco to prawdziwy przysmak. Na świątecznym stole to danie na pewno nie pozostanie bez uwagi, zwłaszcza jeśli wszystko ugotujesz w domu. Tutaj będziesz całkowicie pewny naturalności produktu na pewno i że mięso jest gotowane bez szkodliwych dodatków. Oczywiście będziesz musiał majstrować przy gotowaniu, ale warto! Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 6 % 1 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę wędzoną na gorąco? Weź dobre świeże mięso. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na kawałki średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj mięso solą, pieprzem, przyprawami. Dodaj połamany liść laurowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obraną i umytą cebulę grubo posiekaj i pamiętaj trochę rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką i marynuj przez długi czas - od 10 do 24 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu opłucz mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie napełnij wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane mięso wyjmij z wody i rozłóż luźno, aby wyschło. Następnie nadziewaj ząbkami czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do wędzenia połóż mięso na ruszcie wędzarni. Postanowiliśmy wędzić i pieczarki. Musiałem więc położyć wszystko na folii, aby nie spadły. Jeśli nie eksperymentujesz w ten sposób, nie ma potrzeby stosowania folii. Wlej trochę trocin do wędzenia na dno wędzarni. Umieść ruszt z mięsem i gotuj na ogniu przez 50-60 minut. Otwórz gotowe mięso, wyciągnij je z wędzarni i możesz natychmiast leczyć. Smacznego!

mięso wieprzowe jest kochane ze względu na miękkość i soczystość. Lubi jeść w każdej formie. Pod warunkiem, że masz wędzarnię, możesz ugotować wieprzowinę wędzoną na gorąco. Dzięki tej metodzie gotowania mięso jest aromatyczne i soczyste. A dzięki działaniu wysokich temperatur jest również bezpieczny.

do wędzenia można użyć różnych części wieprzowiny: szynki, mostka, żeber... Wybór mięsa zależy całkowicie od preferencji smakowych.

oprócz samej wędzarni nadal będziesz potrzebować zrębków. Aby to zrobić, użyj trocin z twardego drewna, które nie są zbyt wysuszone. To właśnie daje wędzone mięso.

spróbuj, eksperymentuj, a odniesiesz sukces!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy