skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić makrelę wędzoną na zimno? Cały proces gotowania zajmuje dużo czasu-od 2,5 dnia. Dlatego jeśli chcesz cieszyć się bezpośrednio procesem wędzenia w naturze i masz ograniczony czas, przygotuj rybę z wyprzedzeniem w domu.
na początek makrela musi być solona. Posolić mokrą solą.
aby to zrobić, przygotuj solankę. Dodaj sól do wody i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Odstaw solankę do zaparzenia i ostygnięcia.
w międzyczasie oczyść rybę z łusek, wnętrzności i folii. Dobrze spłucz, aby nie było gorzkie.
w schłodzonej solance połóż przygotowaną rybę i pozostaw na 2 dni w lodówce.
przed wędzeniem soloną rybę należy lekko wysuszyć. Zawieś go głową w dół w zacienionym miejscu niedostępnym dla owadów i przeciągów na 2-4 godziny. W zależności od tego, jaki masz projekt wędzarni, osusz rybę bezpośrednio w niej, przykrywając ją gazą przed owadami.
po tych wszystkich przygotowaniach możesz rozpocząć palenie. Do palenia używaj trocin bukowych i drzew owocowych. Wędzić ryby w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni przez około 8 godzin.
po wędzeniu pozostaw rybę na kolejne 3-4 godziny pod gazą, aby równomiernie rozprowadzić smak.
makrela jest teraz gotowa na świąteczny stół! Smacznego.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g