makrela wędzona na zimno

wędzona makrela to świetna przystawka na świąteczny stół. Spróbuj! W naszej rodzinie na ciepły sezon przypada wiele świąt i tradycyjnie lubimy świętować je w naturze. A jednym z obowiązkowych i ulubionych dań na tych wakacjach jest wędzona ryba. W tym przypadku makrela. Ryba smakuje pikantnie, dymnie, soczysto!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
110 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 17 h

jak zrobić makrelę wędzoną na zimno? Cały proces gotowania zajmuje dużo czasu-od 2,5 dnia. Dlatego jeśli chcesz cieszyć się bezpośrednio procesem wędzenia w naturze i masz ograniczony czas, przygotuj rybę z wyprzedzeniem w domu.

na początek makrela musi być solona. Posolić mokrą solą.

aby to zrobić, przygotuj solankę. Dodaj sól do wody i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Odstaw solankę do zaparzenia i ostygnięcia.

w międzyczasie oczyść rybę z łusek, wnętrzności i folii. Dobrze spłucz, aby nie było gorzkie.

w schłodzonej solance połóż przygotowaną rybę i pozostaw na 2 dni w lodówce.

przed wędzeniem soloną rybę należy lekko wysuszyć. Zawieś go głową w dół w zacienionym miejscu niedostępnym dla owadów i przeciągów na 2-4 godziny. W zależności od tego, jaki masz projekt wędzarni, osusz rybę bezpośrednio w niej, przykrywając ją gazą przed owadami.

po tych wszystkich przygotowaniach możesz rozpocząć palenie. Do palenia używaj trocin bukowych i drzew owocowych. Wędzić ryby w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni przez około 8 godzin.

po wędzeniu pozostaw rybę na kolejne 3-4 godziny pod gazą, aby równomiernie rozprowadzić smak.

makrela jest teraz gotowa na świąteczny stół! Smacznego.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy