leszcz wędzony na zimno

przepyszna ryba jest łatwiejsza do ugotowania niż się wydaje! Leszcz wędzony na zimno jest delikatnym produktem, ale nie jest zbyt łatwy do przygotowania. Konieczne będzie podjęcie pewnych wysiłków i zdobycie wiedzy, aby przysmak okazał się zgodnie z przeznaczeniem. Ale wynik jest wart czasu i wysiłku! Ryby są bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż gotowane w ten sposób, trudno sobie nawet wyobrazić!
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 8 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
51 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 D 12 h 40 min

przed wędzeniem ryby należy namoczyć w roztworze soli, ale przede wszystkim oczywiście umyć i wypatroszyć. Dokładnie umyj rybę pod bieżącą wodą, usuń wnętrze, dobrze umyj brzuch, odetnij płetwy ogonowe.

następnie przygotuj roztwór, mieszając wodę i określoną ilość soli. Zanurz tusze ryb w roztworze i pozostaw je w nim na 12 godzin. W tym momencie możesz dodać przyprawy lub aromatyczne zioła, jeśli chcesz. Możesz ograniczyć się tylko do soli. Zioła takie jak tymianek lub rozmaryn będą działać, a przyprawy będą odpowiednie dla ryb.

gdy minie pół dnia, zawieszamy rybę na haczyku w wędzarni. Tutaj należy zwrócić uwagę na fakt, że tusze powinny wisieć w pewnej odległości od siebie. Od ogniska do palarni wykopuje się rów, który przykrywa się deskami i posypuje ziemią. Jest to konieczne, aby dym nie był zbyt gorący. Następnie podpalamy drewno opałowe, temperatura w wędzarni nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza - w tak niskiej temperaturze następuje wędzenie na zimno (dla porównania w metodzie gorącej temperatura osiąga 90 stopni Celsjusza).

możesz to zrobić łatwiej i użyć generatora dymu-za pomocą takiego urządzenia możesz palić ryby nawet w mieszkaniu w mieście. Wszystkie wysiłki w przygotowaniu pysznego przysmaku w tym przypadku są zminimalizowane.

kolejny ważny punkt, że w ciągu pierwszych 10-12 godzin wędzarnia powinna działać bez przerw, a następnie można robić krótkie przerwy. Ryba będzie wędzona przez 1,5-2 dni.

ryba jest gotowa i po schłodzeniu można ją podać. Taka ryba jest przechowywana przez 1-1, 5 tygodnia w lodówce (najpierw należy ją owinąć grubym pergaminem). Lub w zamrażarce przez 3 miesiące, hermetycznie zapakowane. Ale z reguły taki leszcz zjada się bardzo szybko!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy