stek z czerwonej ryby wędzony na gorąco w domu

aromatyczny i soczysty, na pyszne kanapki i sałatki! Gotowanie czerwonej ryby wędzonej na gorąco w domu jest bardzo proste i łatwe. Okazuje się niesamowitą rybę, która ozdobi każdy świąteczny stół. Prawdziwy przysmak zrób to sam!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 19 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
149 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wędzić czerwoną rybę w domu? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Do przepisu lepiej jest wziąć świeże steki, ale można również użyć mrożonych. Jeśli masz mrożoną rybę, najpierw rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Opłucz steki i osusz papierowymi serwetkami, aby nie pozostały na nich nadmiar wilgoci. Potrzyj rybę ze wszystkich stron solą(potrzebowałem nieco ponad pół łyżeczki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Owiń rybę folią spożywczą lub włóż do celofanowej torby i wyślij do lodówki na kilka godzin. Moje steki były solone przez całą noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj trociny przed paleniem. Które trociny najlepiej stosować? Do wędzenia świetne są trociny drzew owocowych, zwykle używam wiśni. Namocz je przez chwilę w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij soloną rybę z lodówki, osusz serwetkami lub ręcznikami kuchennymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj swoją wędzarnię. Przykryj folię od dołu, podpal drewno opałowe lub węgiel drzewny, poczekaj, aż się wypalą. Wyciśnij trociny z wody i połóż cienką warstwę na węglach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij steki na ruszt i zamknij pokrywę wędzarni. Utrzymuj temperaturę około 100 stopni i wędz rybę przez około pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wyglądają steki po 15 minutach wędzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I tak wygląda ryba pod koniec gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czerwona ryba wędzona na gorąco jest gotowa! Można go pozostawić w tej formie lub doprawić mieloną papryką i rozmarynem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby to zrobić, w małym pojemniku wymieszaj 1 łyżeczkę. oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, zmielonego czarnego i czerwonego pieprzu, dodaj szczyptę suchego rozmarynu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą silikonowego pędzla nałóż miksturę na górną część wędzonego steku i pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie. Włóż rybę do lodówki w celu dalszego przechowywania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kanapki z chlebem tostowym i awokado są pyszne z taką rybą.

czas wędzenia ryb może się nieco zmienić, skup się na wędzarni i jej możliwościach. 


gotową rybę przechowuję w lodówce przy tylnej ścianie do 5 dni, w zamrażarce do 1 miesiąca. 

smacznego!


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy