skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wędzić czerwoną rybę w domu? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Do przepisu lepiej jest wziąć świeże steki, ale można również użyć mrożonych. Jeśli masz mrożoną rybę, najpierw rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Opłucz steki i osusz papierowymi serwetkami, aby nie pozostały na nich nadmiar wilgoci. Potrzyj rybę ze wszystkich stron solą(potrzebowałem nieco ponad pół łyżeczki).
Krok 2:
Owiń rybę folią spożywczą lub włóż do celofanowej torby i wyślij do lodówki na kilka godzin. Moje steki były solone przez całą noc.
Krok 3:
Przygotuj trociny przed paleniem. Które trociny najlepiej stosować? Do wędzenia świetne są trociny drzew owocowych, zwykle używam wiśni. Namocz je przez chwilę w zimnej wodzie.
Krok 4:
Wyjmij soloną rybę z lodówki, osusz serwetkami lub ręcznikami kuchennymi.
Krok 5:
Przygotuj swoją wędzarnię. Przykryj folię od dołu, podpal drewno opałowe lub węgiel drzewny, poczekaj, aż się wypalą. Wyciśnij trociny z wody i połóż cienką warstwę na węglach.
Krok 6:
Wyślij steki na ruszt i zamknij pokrywę wędzarni. Utrzymuj temperaturę około 100 stopni i wędz rybę przez około pół godziny.
Krok 7:
Tak wyglądają steki po 15 minutach wędzenia.
Krok 8:
I tak wygląda ryba pod koniec gotowania.
Krok 9:
Czerwona ryba wędzona na gorąco jest gotowa! Można go pozostawić w tej formie lub doprawić mieloną papryką i rozmarynem.
Krok 10:
Aby to zrobić, w małym pojemniku wymieszaj 1 łyżeczkę. oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, zmielonego czarnego i czerwonego pieprzu, dodaj szczyptę suchego rozmarynu.
Krok 11:
Za pomocą silikonowego pędzla nałóż miksturę na górną część wędzonego steku i pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie. Włóż rybę do lodówki w celu dalszego przechowywania.
Krok 12:
Kanapki z chlebem tostowym i awokado są pyszne z taką rybą.
czas wędzenia ryb może się nieco zmienić, skup się na wędzarni i jej możliwościach.
gotową rybę przechowuję w lodówce przy tylnej ścianie do 5 dni, w zamrażarce do 1 miesiąca.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Stek z łososia - 142 kcal/100g