żeberka wieprzowe wędzone na grillu

Prosty przepis na wędzenie żeber wieprzowych w warunkach wiejskich. Żeberka wieprzowe wędzone na grillu-produkt wyjątkowo smaczny. Przygotowanie jest proste i przy minimalnej liczbie warunków i składników. Okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy niż analogi sklepowe.Przygotowanie jest szybkie i proste.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 64 % 27 g
węglowodany 2 % 1 g
296 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek musimy wybrać świeże i czyste żeberka wieprzowe. Przed soleniem należy odciąć nadmiar z żeber (kawałki tłuszczu, brzydkie wiszące mięso), usunąć naturalny film – potrzebujemy tego, aby żeberka były dobrze solone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie pokrój taśmę żeber na kilka kawałków – w ten sposób wygodniej będzie pocierać je solą i przyprawami. Przystępujemy do solenia na sucho. Najpierw dokładnie pocieramy żeberka solą ze wszystkich stron, a następnie pieprzem i przyprawami. W tej formie żeberka umieszcza się w naczyniu spożywczym lub emaliowanym z pokrywką. Następnie żeberka wkładamy na noc do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie wyjmujemy żeberka z lodówki, dokładnie myjemy je z soli i przypraw pod bieżącą wodą, suszymy suchym ręcznikiem lub papierowymi serwetkami. Żeberka są gotowe do wędzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proces wędzenia można przeprowadzić zarówno w prowizorycznej, jak i specjalnie do tego przeznaczonej wędzarni przy użyciu trocin olchowych. Nasz film pokazuje proces wędzenia na patelni ze stali nierdzewnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sam proces palenia odbywa się w ciągu 40 minut od momentu zadymienia trocin, po czym żeberka są gotowe do użycia. Możesz jeść to danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Jak wiadomo, podczas palenia produktów sprzedawanych w sklepie coraz częściej stosuje się tak zwany "płynny dym". Ten dodatek do żywności nie jest przydatny, a palenie okazuje się wcale nie smaczne. Dziś chcemy zaoferować Ci wcale nie skomplikowany przepis na gotowanie żeberek wieprzowych na grillu w kraju, gotowanych w prowizorycznej wędzarni. Jako wędzarnię używamy patelni ze stali nierdzewnej, ale można ją palić w wiadrze emaliowanym, ale nie w wiadrze cynkowym, ponieważ podgrzane opary cynku szkodzą zdrowiu ludzkiemu. Jak widać, nie jest to wcale trudne-główne pragnienie i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy