skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek musimy wybrać świeże i czyste żeberka wieprzowe. Przed soleniem należy odciąć nadmiar z żeber (kawałki tłuszczu, brzydkie wiszące mięso), usunąć naturalny film – potrzebujemy tego, aby żeberka były dobrze solone.
Krok 2:
Następnie pokrój taśmę żeber na kilka kawałków – w ten sposób wygodniej będzie pocierać je solą i przyprawami. Przystępujemy do solenia na sucho. Najpierw dokładnie pocieramy żeberka solą ze wszystkich stron, a następnie pieprzem i przyprawami. W tej formie żeberka umieszcza się w naczyniu spożywczym lub emaliowanym z pokrywką. Następnie żeberka wkładamy na noc do lodówki.
Krok 3:
Po określonym czasie wyjmujemy żeberka z lodówki, dokładnie myjemy je z soli i przypraw pod bieżącą wodą, suszymy suchym ręcznikiem lub papierowymi serwetkami. Żeberka są gotowe do wędzenia.
Krok 4:
Proces wędzenia można przeprowadzić zarówno w prowizorycznej, jak i specjalnie do tego przeznaczonej wędzarni przy użyciu trocin olchowych. Nasz film pokazuje proces wędzenia na patelni ze stali nierdzewnej.
Krok 5:
Sam proces palenia odbywa się w ciągu 40 minut od momentu zadymienia trocin, po czym żeberka są gotowe do użycia. Możesz jeść to danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Jak wiadomo, podczas palenia produktów sprzedawanych w sklepie coraz częściej stosuje się tak zwany "płynny dym". Ten dodatek do żywności nie jest przydatny, a palenie okazuje się wcale nie smaczne. Dziś chcemy zaoferować Ci wcale nie skomplikowany przepis na gotowanie żeberek wieprzowych na grillu w kraju, gotowanych w prowizorycznej wędzarni. Jako wędzarnię używamy patelni ze stali nierdzewnej, ale można ją palić w wiadrze emaliowanym, ale nie w wiadrze cynkowym, ponieważ podgrzane opary cynku szkodzą zdrowiu ludzkiemu. Jak widać, nie jest to wcale trudne-główne pragnienie i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g