Ryba maślana wędzona na zimno

Naucz się wędzić ryby! Świetna przekąska do piwa! Ryba maślana wędzona na zimno ma najwyższy smak. A jeśli chcesz samodzielnie przygotować pyszną przekąskę do piwa, ten przepis jest prawdziwym znaleziskiem! Dzięki obróbce dymem ryba nabiera wyjątkowego smaku, niesamowitego zapachu i pięknego złotego koloru. Warto zauważyć, że takie ryby nie powinny być spożywane w dużych porcjach, ponieważ ten produkt jest dość tłusty. I nie tylko możesz jeść z umiarem,ale także musisz. W końcu tłuste ryby są bogate w witaminy!
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 38 % 10 g
122 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 h

Ryba maślana ma specjalny smak. Wielu boi się go ugotować, ponieważ słyszeli o słabej strawności tego produktu. Ale nie ma się czym martwić, ponieważ mała porcja pysznej maślanej ryby na pewno nie zaszkodzi, ale wręcz przeciwnie. Białe mięso ryb maślanych zajmuje pierwsze miejsce pod względem zawartości zdrowych białek zwierzęcych. Jest bogaty w aminokwasy i tłuszcze nasycone, a także wiele witamin i pierwiastków śladowych. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach oleistych jest trzy razy większa niż w rybach łososiowych!

musisz jeść ryby w dużych porcjach, około 150-200 gramów na osobę. Cóż, Plus uzupełnienie ryb warzywami, ponieważ doskonale pomagają wchłonąć wszystkie przydatne substancje.

1. Przede wszystkim rybę należy pokroić na filety. Zaczynamy od odcięcia głów. Następnie ostrym nożem wykonujemy nacięcie wzdłuż grzbietu. Parujemy brzuch, czyścimy wnętrze. Delikatnie usuń skórę. A teraz oddzielamy filet od grzbietu.

2. W małym pojemniku łączymy sól morską i cukier trzcinowy, mieszamy. Wlej powstałą mieszaninę do tacy.

3. Włóż filet do pojemnika z solą i cukrem, zalej koniakiem. Na wierzchu kładziemy gałązkę rozmarynu. Wysyłamy do lodówki do marynowania. Pozostaw na noc, to około 8-10 godzin.

4. Następnie umyj filet pod bieżącą wodą. Dokładnie wysusz, zawieś na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Pozwól wilgoci odejść. Aby to zrobić, pozostaw rybę na 4 godziny.

5. Teraz, gdy filet jest dobrze wysuszony, wysyłamy go do wędzarni na zimno. Wędzimy rybę przez 4 godziny.

7. Następnie filet zostawiamy na zewnątrz, aby przewietrzyć zapach dymu.

podawaj rybę na stole, krojąc ją na kawałki. Uzupełniamy ziołami i warzywami do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ryba maślana - 112   kcal/100g

Podobne przepisy