wędzenie salaki

Naucz się prawidłowo wędzić ryby! To bardzo proste! Palenie salaki nie jest tak czasochłonnym i skomplikowanym procesem, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Tylko kilka kroków - i pyszne danie na stole. Przepis nie wykorzystuje przypraw, salaka sama w sobie jest aromatyczna. Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy do smaku. Kolejny punkt: w żadnym wypadku tłuszcz nie może dostać się na rozgrzane trociny. Może to spowodować pogorszenie smaku ryb!
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 17 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
140 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 30 min

wędzenie ryb w naturze to przyjemność! Ryba je szybko, zwłaszcza w dobrym towarzystwie.

zrębki do wędzenia powinny być płytkie. Możesz wziąć sklep lub samodzielnie przygotować niewielką ilość. Bezpośrednio przed wędzeniem zrębki należy lekko zwilżyć wodą, muszą być wilgotne.

1. Jeśli salaka jest zamrożona, przed gotowaniem należy ją rozmrozić. Można to zrobić za pomocą nowoczesnych urządzeń kuchennych, takich jak kuchenka mikrofalowa. Ale nadal najlepiej nie rozmrażać szybko. Aby to zrobić, włóż salaka do lodówki wieczorem i pozostaw na noc. W ciągu 8-10 godzin ryba rozmrozi się. Jednocześnie nie odkształca się. Jeśli możesz kupić świeże ryby, proces będzie jeszcze szybszy.

2. Rozmrożoną rybę myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy tusze ręcznikami papierowymi. Salaka nie jest dużą rybą, więc nie musisz czyścić jej wnętrzności, więc będzie bardziej soczysta. Po prostu usuń skrzela i włóż salaka do miski.

3. Posyp rybę solą, bardzo delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić integralności tuszy. Pozostaw sól na 15 minut. Nie jest to konieczne dłużej, ponieważ ryba jest mała i delikatna, łatwo ją przesolić. Następnie zmyj sól z ryby, zawieś ją na świeżym powietrzu, aby wyschła.

4. Po upływie określonego czasu kładziemy salaka na grillu wędzarni, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym. Przykryj pokrywką. Zostawiamy rybę wędzoną na pół godziny. Ten czas wystarczy, aby ryba była dobrze wędzona, nabrała cudownego aromatu i lekkiego złotego odcienia.

5. Następnie wyjmij ruszt z salaką z wędzarni, pozwól mu ostygnąć. Zapach unosi się niesamowity!

podawaj wędzoną rybę z rukolą lub innymi ziołami do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Salaka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy