skład / składniki
metoda gotowania
wędzenie ryb w naturze to przyjemność! Ryba je szybko, zwłaszcza w dobrym towarzystwie.
zrębki do wędzenia powinny być płytkie. Możesz wziąć sklep lub samodzielnie przygotować niewielką ilość. Bezpośrednio przed wędzeniem zrębki należy lekko zwilżyć wodą, muszą być wilgotne.
1. Jeśli salaka jest zamrożona, przed gotowaniem należy ją rozmrozić. Można to zrobić za pomocą nowoczesnych urządzeń kuchennych, takich jak kuchenka mikrofalowa. Ale nadal najlepiej nie rozmrażać szybko. Aby to zrobić, włóż salaka do lodówki wieczorem i pozostaw na noc. W ciągu 8-10 godzin ryba rozmrozi się. Jednocześnie nie odkształca się. Jeśli możesz kupić świeże ryby, proces będzie jeszcze szybszy.
2. Rozmrożoną rybę myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy tusze ręcznikami papierowymi. Salaka nie jest dużą rybą, więc nie musisz czyścić jej wnętrzności, więc będzie bardziej soczysta. Po prostu usuń skrzela i włóż salaka do miski.
3. Posyp rybę solą, bardzo delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić integralności tuszy. Pozostaw sól na 15 minut. Nie jest to konieczne dłużej, ponieważ ryba jest mała i delikatna, łatwo ją przesolić. Następnie zmyj sól z ryby, zawieś ją na świeżym powietrzu, aby wyschła.
4. Po upływie określonego czasu kładziemy salaka na grillu wędzarni, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym. Przykryj pokrywką. Zostawiamy rybę wędzoną na pół godziny. Ten czas wystarczy, aby ryba była dobrze wędzona, nabrała cudownego aromatu i lekkiego złotego odcienia.
5. Następnie wyjmij ruszt z salaką z wędzarni, pozwól mu ostygnąć. Zapach unosi się niesamowity!
podawaj wędzoną rybę z rukolą lub innymi ziołami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Salaka - 125 kcal/100g