wędzona makrela
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wytnij brzuch makreli, oczyść wnętrze, odetnij głowę, dokładnie umyj.
2. Przygotowaną tuszę zawiązujemy liną, obficie solimy, posypujemy również odrobiną cukru.
3. Pozostawiamy rybę do soli przez 45 minut, po czym spłukujemy sól pod bieżącą wodą.
4. Zawieś makrelę Na Zewnątrz, pozostaw do przewietrzenia na godzinę.
5. Następnie wkładamy go do wędzarni, ustawiamy na małym ogniu i pozostawiamy otwarty, aż pojawi się mgła (dym zniknie po około 15-20 minutach), po czym przykrywamy pokrywką i wędzimy w temperaturze 80 stopni przez 50-60 minut.
6. Zostawiamy rybę na półtorej godziny.
kroimy na kawałki, pięknie podajemy na talerzu i podajemy.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Makrela - 113 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g