wędzona makrela

możesz palić ryby w domu, nie jest to trudne! Wędzona makrela w domu okazuje się niesamowicie smaczna! Makrela przed wędzeniem musi być solona, w przepisie ryba jest solona na sucho, ale jeśli chcesz, możesz ją solić w solance, tylko to potrwa dłużej. Ogień podczas palenia powinien być bardzo słaby, ponieważ ryba jest delikatna i może się rozpaść. Do palenia można użyć zwykłych zakupionych wiórów olchowych.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 83 % 19 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 4 % 1 g
105 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h

1. Wytnij brzuch makreli, oczyść wnętrze, odetnij głowę, dokładnie umyj.

2. Przygotowaną tuszę zawiązujemy liną, obficie solimy, posypujemy również odrobiną cukru.

3. Pozostawiamy rybę do soli przez 45 minut, po czym spłukujemy sól pod bieżącą wodą.

4. Zawieś makrelę Na Zewnątrz, pozostaw do przewietrzenia na godzinę.

5. Następnie wkładamy go do wędzarni, ustawiamy na małym ogniu i pozostawiamy otwarty, aż pojawi się mgła (dym zniknie po około 15-20 minutach), po czym przykrywamy pokrywką i wędzimy w temperaturze 80 stopni przez 50-60 minut.

6. Zostawiamy rybę na półtorej godziny.

kroimy na kawałki, pięknie podajemy na talerzu i podajemy.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Makrela - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy