wędzenie solonego smalcu

nie tylko słony smalec, ale wędzony! To jest pyszne! Dlaczego nie wędzić słonego smalcu? Nabierze apetycznego złotego odcienia i zmieni smak. Trudno opisać ten smak - lepiej spróbować! Wtedy możesz zrozumieć, dlaczego ta przekąska jest tak kochana w naszej rodzinie :)
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 98 % 88 g
węglowodany 0 % 0 g
787 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ponieważ smalec jest już gotowy do palenia, pozostaje przygotować wędzarnię. Nawiasem mówiąc, polecam używać gałęzi drzew owocowych - dzięki temu przekąska stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.

kawałki smalcu zawieszamy na haczykach (lub układamy na ruszcie - w zależności od projektu wędzarni). Przez pierwsze 7-10 minut musisz palić w maksymalnej temperaturze, a następnie zmniejszyć ciepło do średniej.

Wędz smalec przez 1-1,5 godziny. Czas zależy od tego, jak dobrze solony jest tłuszcz. Jeśli jest solony przez długi czas, zajmie to mniej czasu na palenie.

usuwamy gotowy tłuszcz z wędzarni i czekamy, aż całkowicie ostygnie. Następnie pocieramy kawałki tłuszczu czosnkiem i ulubionymi przyprawami.

gotową smalec kroimy w cienkie talerze i traktujemy, a resztę odkładamy do przechowywania w zamrażarce.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy