skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ smalec jest już gotowy do palenia, pozostaje przygotować wędzarnię. Nawiasem mówiąc, polecam używać gałęzi drzew owocowych - dzięki temu przekąska stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
kawałki smalcu zawieszamy na haczykach (lub układamy na ruszcie - w zależności od projektu wędzarni). Przez pierwsze 7-10 minut musisz palić w maksymalnej temperaturze, a następnie zmniejszyć ciepło do średniej.
Wędz smalec przez 1-1,5 godziny. Czas zależy od tego, jak dobrze solony jest tłuszcz. Jeśli jest solony przez długi czas, zajmie to mniej czasu na palenie.
usuwamy gotowy tłuszcz z wędzarni i czekamy, aż całkowicie ostygnie. Następnie pocieramy kawałki tłuszczu czosnkiem i ulubionymi przyprawami.
gotową smalec kroimy w cienkie talerze i traktujemy, a resztę odkładamy do przechowywania w zamrażarce.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g

