skład / składniki
metoda gotowania
dopraw nogę przed paleniem. Drobno posiekaj połowę rozmarynu i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj tam mieszankę ulubionych przypraw. Wymieszaj i odstaw na zaparzenie.
następnie wykonamy nacięcia na całej powierzchni nogi i umieścimy w nich kawałki czosnku, oliwek i pozostałego rozmarynu. Pozwól stopie trochę oddychać. Jeśli wyjdziesz z lodówki, pozwól jej ogrzać się do temperatury pokojowej.
w międzyczasie przygotujemy wędzarnię. Do wędzenia używam gałązek orzecha włoskiego. Użyj drzewa według własnego gustu-może to być orzech lub gałązki innych drzew ogrodowych.
przygotuj wędzarnię zgodnie z instrukcją. Aby zebrać płyn spływający podczas palenia, Ustaw czyste naczynia. Z zebranego soku możesz zrobić pyszny sos lub użyć go jako fantazji! Ale teraz nie o tym :)
w wędzarni wkładamy nogę i rozgrzewamy do 250 stopni. W tym trybie wędzimy przez około dwie i pół godziny.
następnie gotową wędzoną nogę należy smażyć przez kilka minut ze wszystkich stron na dużym ogniu, aby uzyskać pyszną skórkę. Nie rozgotuj-dosłownie kilka minut na dużym ogniu w oliwie z oliwek, już nie!
przed podaniem odpocznij nogę przez dziesięć minut i ciesz się niesamowitym daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Noga Barania - 318 kcal/100g