wędzona noga jagnięca z rozmarynem

chcesz ugotować udko jagnięce? Zakopić ją aromatycznymi przyprawami! Przyjemnie jest gotować, a potem delektować się podwójnie! Rozmaryn dodaje mięsu wyjątkowego, nieporównywalnego smaku. Spróbuj!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 68 % 30 g
węglowodany 2 % 1 g
326 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

dopraw nogę przed paleniem. Drobno posiekaj połowę rozmarynu i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj tam mieszankę ulubionych przypraw. Wymieszaj i odstaw na zaparzenie.

następnie wykonamy nacięcia na całej powierzchni nogi i umieścimy w nich kawałki czosnku, oliwek i pozostałego rozmarynu. Pozwól stopie trochę oddychać. Jeśli wyjdziesz z lodówki, pozwól jej ogrzać się do temperatury pokojowej.

w międzyczasie przygotujemy wędzarnię. Do wędzenia używam gałązek orzecha włoskiego. Użyj drzewa według własnego gustu-może to być orzech lub gałązki innych drzew ogrodowych.

przygotuj wędzarnię zgodnie z instrukcją. Aby zebrać płyn spływający podczas palenia, Ustaw czyste naczynia. Z zebranego soku możesz zrobić pyszny sos lub użyć go jako fantazji! Ale teraz nie o tym :)

w wędzarni wkładamy nogę i rozgrzewamy do 250 stopni. W tym trybie wędzimy przez około dwie i pół godziny.

następnie gotową wędzoną nogę należy smażyć przez kilka minut ze wszystkich stron na dużym ogniu, aby uzyskać pyszną skórkę. Nie rozgotuj-dosłownie kilka minut na dużym ogniu w oliwie z oliwek, już nie!

przed podaniem odpocznij nogę przez dziesięć minut i ciesz się niesamowitym daniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Noga Barania - 318   kcal/100g

Podobne przepisy