skład / składniki
metoda gotowania
A czy nie palimy smalcu? Uwielbiasz zapach mgły na produktach mięsnych? Kto go nie kocha. Wszelkiego rodzaju kiełbasy sojowe są po prostu nerwowo palone, gdy na kuchennym stole pojawia się dobry szmat domowego wędzonego smalcu. Wędzony smalec to jedzenie z wielką literą. A jeśli przeszedł wszystkie etapy palenia przez twoje ręce, staje się podwójnie droższy. Palenie smalcu w domu oznacza obecność domowej wędzarni lub przynajmniej sąsiedniej.
jeśli problem zostanie rozwiązany z wędzarnią, przejdźmy do przygotowania produktu.
przygotowany smalec jest podzielony na kawałki według własnego uznania. Aby w pełni pokazać smak smalcu, musisz go posolić w solance.
solankę z wody i soli gotujemy na kuchence, dodajemy aromatyczne przyprawy, obrany czosnek. Smalec rozprowadzamy w dużej emaliowanej misce i zalewamy solanką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2,5 tygodnia. Od czasu do czasu kawałki należy obracać, aby poprawić solenie.
wyjmujemy gotowe kawałki, myjemy i bandażujemy sznurkiem. Za linę zawieszamy tłuszcz w chłodnym miejscu na kilka dni.
taki smalec jest wędzony na trocinach, aż nabierze złotobrązowego koloru.
aby uzyskać dodatkowy smak, zgodnie z naszym przepisem gotowe kawałki są posmarowane pokruszonym czosnkiem i posypane czerwoną papryką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g

