smalec wędzony na gorąco z goździkami w domu

lubisz zapach mgły na produktach mięsnych? Kto go nie kocha.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 97 % 36 g
węglowodany 0 % 0 g
324 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 D 1 h 30 min

A czy nie palimy smalcu? Uwielbiasz zapach mgły na produktach mięsnych? Kto go nie kocha. Wszelkiego rodzaju kiełbasy sojowe są po prostu nerwowo palone, gdy na kuchennym stole pojawia się dobry szmat domowego wędzonego smalcu. Wędzony smalec to jedzenie z wielką literą. A jeśli przeszedł wszystkie etapy palenia przez twoje ręce, staje się podwójnie droższy. Palenie smalcu w domu oznacza obecność domowej wędzarni lub przynajmniej sąsiedniej.
jeśli problem zostanie rozwiązany z wędzarnią, przejdźmy do przygotowania produktu.
przygotowany smalec jest podzielony na kawałki według własnego uznania. Aby w pełni pokazać smak smalcu, musisz go posolić w solance.
solankę z wody i soli gotujemy na kuchence, dodajemy aromatyczne przyprawy, obrany czosnek. Smalec rozprowadzamy w dużej emaliowanej misce i zalewamy solanką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2,5 tygodnia. Od czasu do czasu kawałki należy obracać, aby poprawić solenie.
wyjmujemy gotowe kawałki, myjemy i bandażujemy sznurkiem. Za linę zawieszamy tłuszcz w chłodnym miejscu na kilka dni.
taki smalec jest wędzony na trocinach, aż nabierze złotobrązowego koloru.
aby uzyskać dodatkowy smak, zgodnie z naszym przepisem gotowe kawałki są posmarowane pokruszonym czosnkiem i posypane czerwoną papryką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy