skład / składniki
metoda gotowania
kroję wędzoną szynkę na stół grubymi, soczystymi plasterkami. Goście ślinią się i pytają: "kupiłeś?». Oczywiście sami to zrobili. Kłamię trochę. Sami solili i dali dym znajomym. Ale duma z tych drobiazgów jest nie mniejsza. Wątpiliśmy, co się stanie, gdy zapoznaliśmy się z przepisem kulinarnym, ale absolutnie na próżno. Najważniejsze w gotowaniu jest to, że oczy się boją,a ręce robią.
szynka, w przeciwieństwie do wędzonego mięsa, jest najpierw marynowana, następnie wędzona, a na końcu gotowana.
opowiem Ci, jak przebiegały wszystkie trzy etapy.
wymieszaj sól, saletrę i granulowany cukier w filiżance. Tylna część prosiaka jest już przygotowana, natrzyj tą mieszanką. Solona szynka musi wytrzymać 2 dni pod obciążeniem w kuchni.
wyjmij mięso, wytrzyj szmatką, zawiąż cienką liną i zawieś na haku do wyschnięcia na jeden dzień.
następnym etapem jest palenie. Wybraliśmy palenie na gorąco, mężczyźni mieli czas na wypicie piwa w tym czasie-zajęło to około 4 godzin.
przynieśli szynkę do domu, wlali wodę do dużego garnka, dodali lavrushki i opuścili mięso. Postawili na średnim ogniu i gotowali przez dwie godziny.
podawano na stole Gościom, a oni byli bardzo chwaleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saletra - 0 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g