szynka z saletrą

wspaniała przepyszna przekąska według tradycyjnego przepisu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 7 h

kroję wędzoną szynkę na stół grubymi, soczystymi plasterkami. Goście ślinią się i pytają: "kupiłeś?». Oczywiście sami to zrobili. Kłamię trochę. Sami solili i dali dym znajomym. Ale duma z tych drobiazgów jest nie mniejsza. Wątpiliśmy, co się stanie, gdy zapoznaliśmy się z przepisem kulinarnym, ale absolutnie na próżno. Najważniejsze w gotowaniu jest to, że oczy się boją,a ręce robią.
szynka, w przeciwieństwie do wędzonego mięsa, jest najpierw marynowana, następnie wędzona, a na końcu gotowana.
opowiem Ci, jak przebiegały wszystkie trzy etapy.
wymieszaj sól, saletrę i granulowany cukier w filiżance. Tylna część prosiaka jest już przygotowana, natrzyj tą mieszanką. Solona szynka musi wytrzymać 2 dni pod obciążeniem w kuchni.
wyjmij mięso, wytrzyj szmatką, zawiąż cienką liną i zawieś na haku do wyschnięcia na jeden dzień.
następnym etapem jest palenie. Wybraliśmy palenie na gorąco, mężczyźni mieli czas na wypicie piwa w tym czasie-zajęło to około 4 godzin.
przynieśli szynkę do domu, wlali wodę do dużego garnka, dodali lavrushki i opuścili mięso. Postawili na średnim ogniu i gotowali przez dwie godziny.
podawano na stole Gościom, a oni byli bardzo chwaleni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saletra - 0   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy