szybkie wędzenie smalcu

spraw, aby smalec był jeszcze smaczniejszy dzięki jednej małej sztuczce! Jak wszyscy wiedzą, na świeżym powietrzu rozwija się duży apetyt. Ale zabierając ze sobą chleb i smalec, możesz nieustraszenie iść przynajmniej na koniec świata - na pewno zostaniesz dobrze odżywiony. Chcę zaoferować szybką opcję przygotowania wędzonego smalcu-bez wstępnego marynowania.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 98 % 81 g
węglowodany 0 % 0 g
725 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

smalec natychmiast wędzimy-bez wcześniejszego marynowania i solenia. Umyj kawałek tłuszczu, usuń nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi.

teraz pocieramy smalec ze wszystkich stron solą, czarnym pieprzem (lepszym niż świeże mielenie), ulubionymi przyprawami (na przykład mój mąż i ja wolimy curry, ale możesz wziąć inne - według własnego gustu).

przygotowujemy wędzarnię. Wkładamy do niego kilka garści trocin olchowych - dzięki nim tłuszcz stanie się bardzo pachnący. Stawiamy wędzarnię na ognisku.

smalec jest umieszczony na ruszcie (lub zawieszony na haczyku). Smalec wędzimy przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, po czym dodajemy drewno opałowe, aby zwiększyć ciepło. Z wędzarni powinna wypływać para (nie dym).

smalec wędzony na dużym ogniu przez kolejne 20 minut, po czym można go wyjąć z wędzarni.

Zabawne spotkania na świeżym powietrzu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy