skład / składniki
metoda gotowania
smalec natychmiast wędzimy-bez wcześniejszego marynowania i solenia. Umyj kawałek tłuszczu, usuń nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi.
teraz pocieramy smalec ze wszystkich stron solą, czarnym pieprzem (lepszym niż świeże mielenie), ulubionymi przyprawami (na przykład mój mąż i ja wolimy curry, ale możesz wziąć inne - według własnego gustu).
przygotowujemy wędzarnię. Wkładamy do niego kilka garści trocin olchowych - dzięki nim tłuszcz stanie się bardzo pachnący. Stawiamy wędzarnię na ognisku.
smalec jest umieszczony na ruszcie (lub zawieszony na haczyku). Smalec wędzimy przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, po czym dodajemy drewno opałowe, aby zwiększyć ciepło. Z wędzarni powinna wypływać para (nie dym).
smalec wędzony na dużym ogniu przez kolejne 20 minut, po czym można go wyjąć z wędzarni.
Zabawne spotkania na świeżym powietrzu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g

