wędzona wobla

Dowiedz się, jak prawidłowo wędzić ryby w domu. Wędzona wobla to przysmak dla miłośników ryb! Wędzenie wobla zajmie dużo czasu, więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Wszystkie etapy są szczegółowo opisane w przepisie, wszystko powinno być pyszne nawet dla początkującego kucharza!
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 44 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Pierwszą rzeczą do zrobienia z dużym okazem ryby jest wypatroszenie jej, a następnie przecięcie ryby wzdłuż grzbietu na pół, mycie, suszenie.

2. Obficie pocieramy woblę solą, a następnie wykonujemy głębokie nacięcia od wewnątrz, również pocieramy solą. Pozostaw rybę do soli na 5 godzin.

3. Cóż, teraz dokładnie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, zawieś w dobrze wentylowanym pomieszczeniu do wyschnięcia na około 3 godziny.

4. Wędzimy ryby jak zwykle w wędzarni: rozpalamy ogień, układamy wióry olchowe w pojemniku wędzarni, ustawiamy pojemnik na ogień. Ruszt montujemy nad zrębkami, układamy wysuszoną woblę, przykrywamy pokrywką. Wędzimy przez 30-40 minut.

po wędzeniu rybę można ponownie zawiesić w wentylowanym pomieszczeniu, aby zapach dymu lekko zwietrzył.

smacznego wobla i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g

Podobne przepisy