skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszą rzeczą do zrobienia z dużym okazem ryby jest wypatroszenie jej, a następnie przecięcie ryby wzdłuż grzbietu na pół, mycie, suszenie.
2. Obficie pocieramy woblę solą, a następnie wykonujemy głębokie nacięcia od wewnątrz, również pocieramy solą. Pozostaw rybę do soli na 5 godzin.
3. Cóż, teraz dokładnie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, zawieś w dobrze wentylowanym pomieszczeniu do wyschnięcia na około 3 godziny.
4. Wędzimy ryby jak zwykle w wędzarni: rozpalamy ogień, układamy wióry olchowe w pojemniku wędzarni, ustawiamy pojemnik na ogień. Ruszt montujemy nad zrębkami, układamy wysuszoną woblę, przykrywamy pokrywką. Wędzimy przez 30-40 minut.
po wędzeniu rybę można ponownie zawiesić w wentylowanym pomieszczeniu, aby zapach dymu lekko zwietrzył.
smacznego wobla i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Wobla suszona - 235 kcal/100g