vomer wędzony

Zrób własną wędzoną rybę! Vomer jest szczególnie smaczny, gdy jest wędzony. Lepiej rozmrażać ryby w naturalny sposób, bez uciekania się do urządzeń kuchennych, takich jak kuchenka mikrofalowa lub piekarnik. Ta ryba ma smak jodu. Dlatego podczas gotowania musisz użyć przypraw. Pomogą przełamać ten smak. Jest wędzony vomer pyszny z cytryną, ziołami, fasolą, ananasem i świeżymi warzywami.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 19 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
84 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 5 h

1. Przed rozpoczęciem gotowania vomera należy rozmrozić. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, wysyłamy rybę do lodówki i zostawiamy tam na noc. Stopniowe rozmrażanie jest najlepszym sposobem. Ale możesz również rozmrozić w temperaturze pokojowej, zajmie to co najmniej 4 godziny.

2. Wykonujemy zgrabne cięcie wzdłużne na tuszy vomera. Oczyść wnętrze. Następnie umyj rybę pod bieżącą wodą, aby zmyć resztki wnętrzności. Głowę można usunąć lub pozostawić do woli. Jeśli ryba nie jest duża, nie można jej w ogóle wypatroszyć. Obie opcje są dopuszczalne. Osusz tuszę ręcznikami papierowymi.

3. Zmiel liść laurowy w moździerzu. Dodaj do niego mielony pieprz i przyprawy do ryb. Mieszać. Połącz przyprawy z solą. Pocieramy vomera powstałą mieszaniną. Część mieszanki można wlać do brzucha, jeśli ryba jest wypatroszona.

4. Włóż rybę do pojemnika, posyp sokiem z cytryny. Zamykamy pojemnik pokrywką, wkładamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc).

5. Po upływie określonego czasu ryby myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi. Powiesić na świeżym powietrzu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Pozostaw na 2-3 godziny.

6. W komorze wędzarni rozprowadzamy wióry olchowe cienką warstwą, umieszczamy tacę do zbierania tłuszczu. Naprawiamy ruszt, smarujemy go olejem roślinnym. Na ruszcie umieszczamy vomera. Zamykamy komorę szczelną pokrywką, podgrzewamy i wędzimy przez godzinę. Przez pierwsze 10 minut gotowania utrzymujemy temperaturę 110-120 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 80 stopni.

7. Po upływie określonego czasu schładzamy rybę do temperatury pokojowej bezpośrednio na ruszcie. Nie można go natychmiast usunąć, aby nie straciła integralności, ponieważ ta ryba jest dość delikatna. Następnie wentylujemy wędzonego vomera na świeżym powietrzu przez kilka godzin.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Vomer wędzony - 102   kcal/100g

Podobne przepisy