najdelikatniejszy łosoś wędzony na gorąco w domu

długi proces w którym wynik jest wart oczekiwania. Czerwona wędzona ryba nie pozostawi w spokoju żadnego smakosza najdelikatniejszych świątecznych kanapek. To danie ozdobi każdy świąteczny stół i wzbogaci go.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 11 % 3 g
132 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rybę należy oczyścić z łusek, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie przygotuj mieszankę składników i posmaruj nią łososia zarówno na wierzchu, jak i wewnątrz. Umieść rybę w chłodnym miejscu na jeden dzień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz łososia z soli i pieprzu, ponownie wytrzyj do sucha i umieść na jeden dzień w chłodnym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie umieść rybę w wędzarni i wędz w temperaturze 60 stopni przez 25 minut. Po schłodzeniu włóż do lodówki i odstaw na dzień lub dwa. Następnie możesz jeść.

wędzenie to proces gotowania do którego należy podchodzić z wiedzą na temat gotowania. Palenie może zarówno sprawić, że twoje danie będzie oryginalne pod względem zapachu i smaku, jak i zepsuć zdrowie przy niewłaściwym podejściu do palenia. Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować rybę, usuwając z niej wszystkie niepotrzebne. W tym przypadku są to jelita i film na wewnętrznej powierzchni ryby. Czarny film, którego nie usunąłeś, może prowadzić do goryczy w smaku ryby. Należy zauważyć, że żaden produkt przygotowany do palenia nie powinien być mokry. Dlatego rybę należy dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi i zawiesić do wyschnięcia. Wystarczy dzień w lodówce i dodatkowe kilka godzin w przeciągu. Jeśli produkt nie zostanie wysuszony przed wędzeniem, mięso zostanie ugotowane w tej wodzie, proces wędzenia zamieni się w gotowanie z dymem. Oprócz gruboziarnistego smaku wędzonego możemy również uzyskać poczerniałą rybę. Aby zmniejszyć poziom czynników rakotwórczych w gotowym produkcie, owijam mięso przed włożeniem do wędzarni bawełnianą szmatką. Tkanka faktycznie bierze na siebie główny wpływ czynników rakotwórczych i benzpirenu, który jest uwalniany podczas palenia. Udowodniono teorię, że to właśnie te substancje powodują nowotwory nowotworowe. Usuwamy ciemną tkaninę po wędzeniu i wyrzucamy do śmieci. A jednocześnie otrzymujemy pyszny pachnący produkt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy