skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rybę należy oczyścić z łusek, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie przygotuj mieszankę składników i posmaruj nią łososia zarówno na wierzchu, jak i wewnątrz. Umieść rybę w chłodnym miejscu na jeden dzień.
Krok 2:
Opłucz łososia z soli i pieprzu, ponownie wytrzyj do sucha i umieść na jeden dzień w chłodnym miejscu.
Krok 3:
Po określonym czasie umieść rybę w wędzarni i wędz w temperaturze 60 stopni przez 25 minut. Po schłodzeniu włóż do lodówki i odstaw na dzień lub dwa. Następnie możesz jeść.
wędzenie to proces gotowania do którego należy podchodzić z wiedzą na temat gotowania. Palenie może zarówno sprawić, że twoje danie będzie oryginalne pod względem zapachu i smaku, jak i zepsuć zdrowie przy niewłaściwym podejściu do palenia. Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować rybę, usuwając z niej wszystkie niepotrzebne. W tym przypadku są to jelita i film na wewnętrznej powierzchni ryby. Czarny film, którego nie usunąłeś, może prowadzić do goryczy w smaku ryby. Należy zauważyć, że żaden produkt przygotowany do palenia nie powinien być mokry. Dlatego rybę należy dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi i zawiesić do wyschnięcia. Wystarczy dzień w lodówce i dodatkowe kilka godzin w przeciągu. Jeśli produkt nie zostanie wysuszony przed wędzeniem, mięso zostanie ugotowane w tej wodzie, proces wędzenia zamieni się w gotowanie z dymem. Oprócz gruboziarnistego smaku wędzonego możemy również uzyskać poczerniałą rybę. Aby zmniejszyć poziom czynników rakotwórczych w gotowym produkcie, owijam mięso przed włożeniem do wędzarni bawełnianą szmatką. Tkanka faktycznie bierze na siebie główny wpływ czynników rakotwórczych i benzpirenu, który jest uwalniany podczas palenia. Udowodniono teorię, że to właśnie te substancje powodują nowotwory nowotworowe. Usuwamy ciemną tkaninę po wędzeniu i wyrzucamy do śmieci. A jednocześnie otrzymujemy pyszny pachnący produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g