makrela wędzona na gorąco w domu

lubisz wędzone? Następnie przygotuj wszystko własnymi rękami i w domu! Oto przepis! Makrela wędzona na gorąco, gotowana w domu-to super przekąska do piwa, a także-piękno na świątecznym stole. I na prosty rodzinny obiad, tak z puree ziemniaczanym, tak ze świeżą sałatką warzywną, nie tylko odejdzie - odleci i nie zauważysz!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 6 % 1 g
91 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj i usuń wnętrze ryby. Możesz je zostawić, ale wtedy jest to niewygodne, a mimo to dają gorycz mięsu z brzucha. Więc to zależy od Ciebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę do marynaty i rozcieńcz w niej cukier i sól. Niech trochę ostygnie. Włóż przyprawy do dobrze ciepłej marynaty, wymieszaj i pozwól marynacie całkowicie ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż rybę do schłodzonej marynaty, przykryj i pozostaw na 2 dni w chłodnym miejscu (możesz na dolnej półce lodówki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij rybę i umyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wytrzyj i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż zrębki do wędzarni (tutaj używa się jabłka), następnie - tacę z piaskiem do zbierania tłuszczu, a następnie - ruszty z rybami. Aby kondensacja nie kapała z pokrywki, a ryba była piękna-przykryj ją folią, ale nie szczelnie, w przeciwnym razie będą białe plamy. Zamknij pokrywkę, napełnij uszczelkę wodną i podpal wędzarnię. Jak pójdzie dym-Wykryj 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotową rybę na talerz, pozwól jej ostygnąć i zaparzyć. I możesz się poczęstować i poczęstować!

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy