skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj i usuń wnętrze ryby. Możesz je zostawić, ale wtedy jest to niewygodne, a mimo to dają gorycz mięsu z brzucha. Więc to zależy od Ciebie.
Krok 2:
Zagotuj wodę do marynaty i rozcieńcz w niej cukier i sól. Niech trochę ostygnie. Włóż przyprawy do dobrze ciepłej marynaty, wymieszaj i pozwól marynacie całkowicie ostygnąć.
Krok 3:
Włóż rybę do schłodzonej marynaty, przykryj i pozostaw na 2 dni w chłodnym miejscu (możesz na dolnej półce lodówki).
Krok 4:
Wyjmij rybę i umyj.
Krok 5:
Dobrze wytrzyj i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu.
Krok 6:
Włóż zrębki do wędzarni (tutaj używa się jabłka), następnie - tacę z piaskiem do zbierania tłuszczu, a następnie - ruszty z rybami. Aby kondensacja nie kapała z pokrywki, a ryba była piękna-przykryj ją folią, ale nie szczelnie, w przeciwnym razie będą białe plamy. Zamknij pokrywkę, napełnij uszczelkę wodną i podpal wędzarnię. Jak pójdzie dym-Wykryj 40 minut.
Krok 7:
Przenieś gotową rybę na talerz, pozwól jej ostygnąć i zaparzyć. I możesz się poczęstować i poczęstować!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g