wędzenie gromadnika w wędzarni na zimno

lubisz piwo z wędzoną rybą-przygotuj gromadnik wędzony na zimno! W naszej firmie bardzo lubią jeść wędzone ryby z piwem. Dzisiaj palili gromadnik - okazało się bardzo smaczne, smaczniejsze niż zakupione! Zwłaszcza dzięki temu, że wędzono ryby oczyszczone z wnętrzności! Wszystkim miłośnikom tego dania polecam spróbować.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 11 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
97 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 4 h

dobrze spłucz gromadnik i wskazane jest oczyszczenie go z wnętrzności - w ten sposób będzie przyjemniej jeść!

dokładnie wymieszaj i zetrzyj ryby solą ze wszystkich stron i wewnątrz. Sól przez dwie godziny. Po soleniu równie dobrze spłucz i pozostaw na 40-60 minut w chłodnym miejscu.

załaduj rybę do wędzarni - rozłóż ją na ruszcie lub zawieś przez oczy-w zależności od tego, jak zbudowana jest wędzarnia. Rozpocznij proces wędzenia na zimno przez 12-24 godziny. Wybierz czas do smaku - im dłużej ryba jest wędzona, tym bardziej będzie miała bogaty, dymny smak.

wędzić na gałęziach drzew owocowych, takich jak wiśnie - ma bardzo przyjemny, łagodny dym.

gotowa wędzona muszla dobrze komponuje się z piwem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy