wędzenie gromadnika w wędzarni na zimno
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
dobrze spłucz gromadnik i wskazane jest oczyszczenie go z wnętrzności - w ten sposób będzie przyjemniej jeść!
dokładnie wymieszaj i zetrzyj ryby solą ze wszystkich stron i wewnątrz. Sól przez dwie godziny. Po soleniu równie dobrze spłucz i pozostaw na 40-60 minut w chłodnym miejscu.
załaduj rybę do wędzarni - rozłóż ją na ruszcie lub zawieś przez oczy-w zależności od tego, jak zbudowana jest wędzarnia. Rozpocznij proces wędzenia na zimno przez 12-24 godziny. Wybierz czas do smaku - im dłużej ryba jest wędzona, tym bardziej będzie miała bogaty, dymny smak.
wędzić na gałęziach drzew owocowych, takich jak wiśnie - ma bardzo przyjemny, łagodny dym.
gotowa wędzona muszla dobrze komponuje się z piwem! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g