dorsz wędzony na gorąco szybko i łatwo

w wędzarni, w domu, szybko i łatwo! Wędzenie świeżych ryb to przyjemność. Ponadto można go używać nie tylko do prostego jedzenia jako zwykłej przekąski. Dodaj wędzonego na gorąco dorsza do szerokiej gamy świątecznych sałatek!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 95 % 18 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
78 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wędzić dorsza? Przygotuj do tego samą tuszę dorsza, sól i przyprawy. Używam dorsza już wypatroszonego i bez głowy. Jako przyprawę wystarczy wziąć trochę czarnego mielonego pieprzu i gotowe przyprawy do ryb. Zwykle są sprzedawane w torebkach. Jeśli ryba jest zamrożona, pozostaw ją w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby się rozmroziła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rybę pod bieżącą wodą i usuń pozostałą wilgoć ręcznikiem papierowym. Do wędzenia możesz zostawić całą tuszę, możesz pokroić wzdłuż na dwie połówki lub pokroić na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posyp każdy kawałek ryby wewnątrz i na zewnątrz solą, mielonym pieprzem i przyprawami rybnymi. Lekko wetrzyj przyprawy w rybę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż wszystkie kawałki ryby w emaliowanym lub plastikowym naczyniu i przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Pozostaw w kuchni do marynowania na 2-3 godziny. Jeśli planujesz wędzić znacznie później, pozwól marynować w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do wędzenia użyjemy mokrych trocin olchowych. Jeśli są suche, mogą się zapalić. Wlej 2-3 garście na dno wędzarni i ustaw tacę do odsączenia tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie kawałki ryby najlepiej owinąć gazą. Dzięki temu osiądzie na niej mniej sadzy. Ułóż przygotowaną rybę na ruszcie wędzarni. Umieść ruszt w wędzarni i przykryj pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Postaw wędzarnię na ogniu na 30 minut. Po kilku minutach pierwszy dym wydostanie się z otworu. Musi zostać zwolniony. Następnie zamknij otwór. Po określonym czasie możesz otworzyć pokrywkę i spróbować kawałka ryby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sama ryba zmieni kolor na wędzony i będzie dobrze odchodzić od kości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dorsz wędzony jest pyszny i soczysty. Ma mało kości, więc jedzenie jest przyjemnością. I nie musisz myśleć o przystawce-gotowane ziemniaki i świeże warzywa całkowicie uzupełnią smak. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy