skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wędzić dorsza? Przygotuj do tego samą tuszę dorsza, sól i przyprawy. Używam dorsza już wypatroszonego i bez głowy. Jako przyprawę wystarczy wziąć trochę czarnego mielonego pieprzu i gotowe przyprawy do ryb. Zwykle są sprzedawane w torebkach. Jeśli ryba jest zamrożona, pozostaw ją w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby się rozmroziła.
Krok 2:
Opłucz rybę pod bieżącą wodą i usuń pozostałą wilgoć ręcznikiem papierowym. Do wędzenia możesz zostawić całą tuszę, możesz pokroić wzdłuż na dwie połówki lub pokroić na kilka kawałków.
Krok 3:
Następnie posyp każdy kawałek ryby wewnątrz i na zewnątrz solą, mielonym pieprzem i przyprawami rybnymi. Lekko wetrzyj przyprawy w rybę.
Krok 4:
Ułóż wszystkie kawałki ryby w emaliowanym lub plastikowym naczyniu i przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Pozostaw w kuchni do marynowania na 2-3 godziny. Jeśli planujesz wędzić znacznie później, pozwól marynować w lodówce.
Krok 5:
Do wędzenia użyjemy mokrych trocin olchowych. Jeśli są suche, mogą się zapalić. Wlej 2-3 garście na dno wędzarni i ustaw tacę do odsączenia tłuszczu.
Krok 6:
Wszystkie kawałki ryby najlepiej owinąć gazą. Dzięki temu osiądzie na niej mniej sadzy. Ułóż przygotowaną rybę na ruszcie wędzarni. Umieść ruszt w wędzarni i przykryj pokrywką.
Krok 7:
Postaw wędzarnię na ogniu na 30 minut. Po kilku minutach pierwszy dym wydostanie się z otworu. Musi zostać zwolniony. Następnie zamknij otwór. Po określonym czasie możesz otworzyć pokrywkę i spróbować kawałka ryby.
Krok 8:
Sama ryba zmieni kolor na wędzony i będzie dobrze odchodzić od kości.
Krok 9:
Dorsz wędzony jest pyszny i soczysty. Ma mało kości, więc jedzenie jest przyjemnością. I nie musisz myśleć o przystawce-gotowane ziemniaki i świeże warzywa całkowicie uzupełnią smak. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g