skład / składniki
metoda gotowania
1. W małej misce wymieszaj sól, cukier i suche przyprawy do kurczaka, wlej oliwę z oliwek.
2. Pocieramy skrzydła powstałą mieszaniną i wysyłamy do lodówki na kilka godzin.
3. Marynowane skrzydła osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć na ruszcie, aby nadmiar wilgoci wyparował.
4. Na dnie grubościennego żeliwnego kotła układamy wióry, a następnie tworzymy rodzaj tacy do odprowadzania tłuszczu, składając folię w 4 warstwach i tworząc bok. Teraz instalujemy ruszt (biorę go z podwójnego kotła) i układamy na nim skrzydła, aby nie dotykały ścian kotła, a najlepiej siebie nawzajem. Uszczelnij pokrywę folią, Zamknij kocioł, włącz ogień. Gdy pojawi się zapach dymu, trzymamy go w ogniu przez kolejne 20 minut, po czym wyłączamy piec i pozwalamy mu ostygnąć (nie otwieraj pokrywy!)
to wszystko! Aromatyczne wędzone skrzydełka są gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g

