kaczka wędzona na gorąco

niesamowicie smaczny, aromatyczny, łatwy do przygotowania! Kaczka wędzona na gorąco, gotowana w domu, okazuje się bardzo pachnąca i naturalna! W końcu dokładnie wiesz, jakie składniki wkładasz podczas palenia i gotowania. Do tego przepisu potrzebujesz wędzarni, zakupionej lub domowej roboty.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 70 % 16 g
węglowodany 0 % 0 g
168 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak palić kaczkę wędzoną na gorąco? Przygotuj jedzenie. Najpierw rozmrozić kaczkę, jeśli została zamrożona, a następnie umyć i wysuszyć. Jeśli są resztki piór-usuń je pęsetą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą patelnię o takiej wielkości, aby zmieściła się cała kaczka. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i przyprawy. Włóż kaczkę do wody i gotuj na małym ogniu. Wystarczy pół godziny (lub 40 minut, jeśli kaczka jest duża) po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyjmij kaczkę z patelni i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż zrębki do wędzarni (dwie garście olchy i jabłka).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść tacę na tłuszcz na dole (wyłóż ją folią, aby łatwiej było ją później umyć), połóż kaczkę na ruszcie, przykryj ją folią, aby kondensacja nie kapała na mięso i zamknij wędzarnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli potrzebujesz uszczelnienia wodnego, wlej wodę. Umieść rurkę na otworze dymnym i wyprowadź ją na zewnątrz (lepiej w oknie niż w okapie, aby sąsiedzi nie myśleli, że masz pożar).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy dym zniknął-Wykryj 35 minut. To twój czas na wędzenie małej kaczki. Jeśli ptak jest duży, wędz dłużej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotową kaczkę i pozostawić na jeden dzień w lodówce.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy