skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak palić kaczkę wędzoną na gorąco? Przygotuj jedzenie. Najpierw rozmrozić kaczkę, jeśli została zamrożona, a następnie umyć i wysuszyć. Jeśli są resztki piór-usuń je pęsetą.
Krok 2:
Weź dużą patelnię o takiej wielkości, aby zmieściła się cała kaczka. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i przyprawy. Włóż kaczkę do wody i gotuj na małym ogniu. Wystarczy pół godziny (lub 40 minut, jeśli kaczka jest duża) po ugotowaniu.
Krok 3:
Następnie wyjmij kaczkę z patelni i ostudź.
Krok 4:
Włóż zrębki do wędzarni (dwie garście olchy i jabłka).
Krok 5:
Umieść tacę na tłuszcz na dole (wyłóż ją folią, aby łatwiej było ją później umyć), połóż kaczkę na ruszcie, przykryj ją folią, aby kondensacja nie kapała na mięso i zamknij wędzarnię.
Krok 6:
Jeśli potrzebujesz uszczelnienia wodnego, wlej wodę. Umieść rurkę na otworze dymnym i wyprowadź ją na zewnątrz (lepiej w oknie niż w okapie, aby sąsiedzi nie myśleli, że masz pożar).
Krok 7:
Kiedy dym zniknął-Wykryj 35 minut. To twój czas na wędzenie małej kaczki. Jeśli ptak jest duży, wędz dłużej.
Krok 8:
Schłodzić gotową kaczkę i pozostawić na jeden dzień w lodówce.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g