skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak palić różowego łososia w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli to możliwe, weź schłodzonego różowego łososia. Ale zamrożony jest odpowiedni, po prostu rozmrażaj go poprawnie (przeczytaj o metodach rozmrażania poniżej). Potrzebujemy również zrębków do wędzenia: jest na sprzedaż, ale możesz to zrobić sam - po prostu użyj kory brzozy lub innego drzewa. I oczywiście powinieneś mieć wędzarnię na gorąco, kupioną lub domowej roboty.
Krok 2:
Namocz zrębki w wodzie przez co najmniej 30 do 40 minut.
Krok 3:
Następnie spuść wodę, dobrze wyciśnij zrębki.
Krok 4:
Wypatrosz rybę, pamiętaj o usunięciu skrzeli: nadają gorycz gotowemu produktowi. Umyj i osusz rybę.
Krok 5:
Używam takiej wędzarni ze zdejmowaną pokrywką.
Krok 6:
Zdejmij ruszt z wędzarni i połóż rozżarzone węgle na dnie. Lub możesz je rozgrzać bezpośrednio w wędzarni.
Krok 7:
Ułóż grubą folię na węglach. Różowy łosoś-ryba jest dość tłusta, tłuszcz z niej koniecznie kapie, a ogień może rozpalić się bardziej niż to konieczne. Potrzebujemy tylko dymu, a nie ognia.
Krok 8:
Wokół folii na węgle rozłóż mokre zrębki, które namoczyliśmy i poczekaj, aż zacznie dymić.
Krok 9:
Gdy to się stanie, włóż kratkę z powrotem na miejsce. I połóż na nim wypatroszoną rybę. Mam różowego łososia, ale w ten sposób możesz palić absolutnie każdą rybę.
Krok 10:
Przykryj wędzarnię pokrywką, pozostawiając otwartą dziurę, aby wydobywał się dym.
Krok 11:
Po około 20 minutach Odwróć rybę drugą stroną. Różowy łosoś gotuje się wystarczająco szybko-wystarczy 20 minut z drugiej strony. Nie mogę nic powiedzieć o innych rybach - sam sprawdź gotowość. Zależy to bezpośrednio od wielkości ryby i jej gęstości.
Krok 12:
Podawaj wędzone ryby natychmiast na gorąco lub schłodzone. Taka ryba jest przechowywana w lodówce przez około tydzień. Smacznego!
powiedzmy, że nie masz takiej wędzarni i nie masz zrębków i kory drzew, jak ja.
zamiast zrębków można wziąć liście czarnej herbaty o dużych liściach, którą należy również namoczyć w wodzie, a następnie dobrze wycisnąć.
w przypadku braku wędzarni rozpal węgle w grillu, podobnie włóż folię i rozłóż zrębki lub herbatę. Umieść ruszt na grillu, na grillu różowego łososia i przykryj wierzch odwróconą patelnią lub dużą metalową pokrywką. Czas palenia pozostanie taki sam.
W podobny sposób Gorąco polecam wędzenie makreli - jest bardzo smaczna!
podawaj wędzoną rybę z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw!
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g