różowy łosoś wędzony na gorąco w domu

najprostszy i najszybszy sposób, niezrównany pyszne! Różowego łososia wędzonego na gorąco w domu można przygotować, mając pod ręką wędzarnię. Odpowiedni i domowy. Osobiście nie spotkałem szybszego przepisu-ryba będzie gotowa dosłownie za 40 minut!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 21 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
142 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak palić różowego łososia w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli to możliwe, weź schłodzonego różowego łososia. Ale zamrożony jest odpowiedni, po prostu rozmrażaj go poprawnie (przeczytaj o metodach rozmrażania poniżej). Potrzebujemy również zrębków do wędzenia: jest na sprzedaż, ale możesz to zrobić sam - po prostu użyj kory brzozy lub innego drzewa. I oczywiście powinieneś mieć wędzarnię na gorąco, kupioną lub domowej roboty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz zrębki w wodzie przez co najmniej 30 do 40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę, dobrze wyciśnij zrębki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypatrosz rybę, pamiętaj o usunięciu skrzeli: nadają gorycz gotowemu produktowi. Umyj i osusz rybę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Używam takiej wędzarni ze zdejmowaną pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij ruszt z wędzarni i połóż rozżarzone węgle na dnie. Lub możesz je rozgrzać bezpośrednio w wędzarni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż grubą folię na węglach. Różowy łosoś-ryba jest dość tłusta, tłuszcz z niej koniecznie kapie, a ogień może rozpalić się bardziej niż to konieczne. Potrzebujemy tylko dymu, a nie ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wokół folii na węgle rozłóż mokre zrębki, które namoczyliśmy i poczekaj, aż zacznie dymić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy to się stanie, włóż kratkę z powrotem na miejsce. I połóż na nim wypatroszoną rybę. Mam różowego łososia, ale w ten sposób możesz palić absolutnie każdą rybę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj wędzarnię pokrywką, pozostawiając otwartą dziurę, aby wydobywał się dym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po około 20 minutach Odwróć rybę drugą stroną. Różowy łosoś gotuje się wystarczająco szybko-wystarczy 20 minut z drugiej strony. Nie mogę nic powiedzieć o innych rybach - sam sprawdź gotowość. Zależy to bezpośrednio od wielkości ryby i jej gęstości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj wędzone ryby natychmiast na gorąco lub schłodzone. Taka ryba jest przechowywana w lodówce przez około tydzień. Smacznego!

powiedzmy, że nie masz takiej wędzarni i nie masz zrębków i kory drzew, jak ja.
zamiast zrębków można wziąć liście czarnej herbaty o dużych liściach, którą należy również namoczyć w wodzie, a następnie dobrze wycisnąć.
w przypadku braku wędzarni rozpal węgle w grillu, podobnie włóż folię i rozłóż zrębki lub herbatę. Umieść ruszt na grillu, na grillu różowego łososia i przykryj wierzch odwróconą patelnią lub dużą metalową pokrywką. Czas palenia pozostanie taki sam.
W podobny sposób Gorąco polecam wędzenie makreli - jest bardzo smaczna!
podawaj wędzoną rybę z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw!
smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy