różowy łosoś wędzony na zimno

długie gotowanie, ale długotrwałe przechowywanie! Bardzo prosty przepis na gotowanie różowego łososia metodą wędzenia na zimno. W tym przepisie z wideo wędzenie odbywa się w wędzarni w kompleksie pieców! Zdrowy przepis dla miłośników wędzenia!
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 17 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 4 % 1 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak palić różowego łososia na zimno? Przed rozpoczęciem gotowania różowego łososia należy go oczyścić z wnętrzności i nadmiaru folii, a następnie spłukać pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy razem w osobnej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę wzdłuż grzbietu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ryby przyprawami zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Następnie umieść w zimnym miejscu na jeden dzień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie wypłucz rybę z nadmiaru soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw rybę w przeciągu na sześć godzin. Nie zapomnij zamknąć go siatką muszek i much!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gałązki owocowe (wiśnie) wstępnie namocz w wodzie, 3 godziny przed rozpoczęciem palenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wędzenie suszonych ryb metodą wędzenia na zimno zajmuje około 24 godzin w temperaturze nie większej niż 30 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po zabiegu wędzenia włóż rybę do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym różowy łosoś będzie gotowy. Smacznego!

gotowanie wędzonych potraw tworzy szczególny kierunek w gotowaniu. Ponieważ rozwój opcji palenia nie ma granic. Istnieje wiele rodzajów palenia, a zatem jest dla nich tak wiele reżimów temperaturowych. Ten przepis oferuje opcję palenia na zimno. Zapewnia temperaturę nie wyższą niż 30 stopni. Jeśli temperatura jest wyższa, otrzymasz inną zasadę.

struktura wędzona na zimno jest gęstsza i nie krucha jak na gorąco. Z subtelności palenia zwrócę uwagę na moment zwilżenia trocin lub gałązek. Konieczne jest zwilżenie, aby dym był większy i jaśniejszy, a także aby w dymie tworzyła się niewielka ilość pary.

wszyscy wiedzą, że wędzone produkty są szkodliwe, więc aby zmniejszyć ilość czynników rakotwórczych, zawijam różowego łososia w bawełnianą szmatkę. Jednocześnie smak nie będzie gorzki, a kolor będzie bardziej "miękki". Ogólnie rzecz biorąc, zawijanie w tkaninę wpływa pozytywnie na smak. W ten sposób możesz ugotować dowolną czerwoną rybę. Jeśli lubisz ryby lekko solone, radzę po spłukaniu soli umieścić rybę w czystej wodzie do moczenia przez jedną lub dwie godziny. W takim przypadku zdobądź lekko soloną rybę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy