skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak palić węgorza wędzonego na gorąco w domu? Przygotuj niezbędne produkty. Potrzebujemy przede wszystkim świeżego węgorza, wody i soli. Do wędzenia lepiej jest używać niezamrożonych ryb, dzięki czemu wynik i smak gotowego przysmaku będą wielokrotnie lepsze.
Krok 2:
Jeśli ryba jest nadal żywa, umieść ją w mocnym roztworze soli i pozostaw na chwilę. Gdy węgorz przestanie się poruszać, wyjmij go z płynu i usuń śluz z powierzchni tuszy. Bardzo ważne jest, aby usunąć cały szlam, w przeciwnym razie ostateczny smak może być inny.
Krok 3:
Usuń wszystkie wnętrzności, wykonując nacięcie w brzuchu. Zostaw głowy i ogony, aby gotowa ryba wyglądała bardziej apetycznie. Przygotuj marynatę, aby to zrobić, rozcieńczyć sól w wodzie w ilości 5 do 1. TJ. na 5-6 litrów zimnej wody weź 1 kilogram soli kuchennej. Umieść węgorza w marynacie i pozostaw na 20 do 30 minut. Następnie wyjmij tusze ze słonej wody i wytrzyj serwetkami.
Krok 4:
Zawieś rybę za pomocą uprzęży lub grubej nici na zewnątrz. Dobrze, jeśli proces suszenia odbędzie się w małym przeciągu lub na wietrze. Pozostaw w ten sposób na godzinę lub trochę dłużej. Jeśli owady są obecne na ulicy, lepiej wysuszyć węgorza w siatce.
Krok 5:
Przygotuj maszynę do wędzenia. Jego przygotowanie zależy od modelu. W przepisie węgorz wędzony w aparacie & quot; Lokomotywa parowa & quot;, położyłem folię na dnie, a nad nią zainstalowałem ruszt.
Krok 6:
Następnie rozpal ognisko w specjalnej komorze na drewno opałowe. Poczekaj, aż temperatura w wędzarni wzrośnie do 80-90 stopni, połóż wstępnie namoczone wióry drzew owocowych cienką warstwą na węglach, nie używaj wiórów drzew iglastych, mogą nadać gotowej rybie gorycz.
Krok 7:
Umieść węgorza na ruszcie w pewnej odległości od siebie, aby dym równomiernie otaczał każdą tuszę. Możesz zrobić przekładki w brzuchu ryby, nie zrobiłem tego, ponieważ miałem małego węgorza.
Krok 8:
Przykryj urządzenie pokrywką i wędz przez 1-1, 5 godziny(w zależności od wielkości ryby i modelu wędzarni).
Krok 9:
Gotowa ryba nabiera pięknego brązowo-złotego odcienia, mięso staje się białe i aromatyczne. Wyjmij węgorza z urządzenia, ostudź i pozostaw na chwilę.
rozłóż cienką warstwę masła na plasterkach świeżej bagietki, ułóż na wierzchu aromatyczne kawałki wędzonego fileta z węgorza, posyp świeżymi drobno posiekanymi ziołami, ziele angielskie i ciesz się niesamowicie pysznymi kanapkami!
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Węgorz wędzony - 326 kcal/100g
- Węgorz morski świeży - 93 kcal/100g
- Węgorz świeży - 332 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g