wędzony węgorz w domu

pachnące i bardzo smaczne! Podaj go do świątecznego stołu! Wędzony wędzony węgorz gotowany w domu bez przesady można nazwać przysmakiem! Taka pyszność jest przechowywana od trzech do pięciu dni w lodówce lub w zamrażarce od miesiąca do półtora.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 67 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
111 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak palić węgorza wędzonego na gorąco w domu? Przygotuj niezbędne produkty. Potrzebujemy przede wszystkim świeżego węgorza, wody i soli. Do wędzenia lepiej jest używać niezamrożonych ryb, dzięki czemu wynik i smak gotowego przysmaku będą wielokrotnie lepsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ryba jest nadal żywa, umieść ją w mocnym roztworze soli i pozostaw na chwilę. Gdy węgorz przestanie się poruszać, wyjmij go z płynu i usuń śluz z powierzchni tuszy. Bardzo ważne jest, aby usunąć cały szlam, w przeciwnym razie ostateczny smak może być inny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń wszystkie wnętrzności, wykonując nacięcie w brzuchu. Zostaw głowy i ogony, aby gotowa ryba wyglądała bardziej apetycznie. Przygotuj marynatę, aby to zrobić, rozcieńczyć sól w wodzie w ilości 5 do 1. TJ. na 5-6 litrów zimnej wody weź 1 kilogram soli kuchennej. Umieść węgorza w marynacie i pozostaw na 20 do 30 minut. Następnie wyjmij tusze ze słonej wody i wytrzyj serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawieś rybę za pomocą uprzęży lub grubej nici na zewnątrz. Dobrze, jeśli proces suszenia odbędzie się w małym przeciągu lub na wietrze. Pozostaw w ten sposób na godzinę lub trochę dłużej. Jeśli owady są obecne na ulicy, lepiej wysuszyć węgorza w siatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj maszynę do wędzenia. Jego przygotowanie zależy od modelu. W przepisie węgorz wędzony w aparacie & quot; Lokomotywa parowa & quot;, położyłem folię na dnie, a nad nią zainstalowałem ruszt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozpal ognisko w specjalnej komorze na drewno opałowe. Poczekaj, aż temperatura w wędzarni wzrośnie do 80-90 stopni, połóż wstępnie namoczone wióry drzew owocowych cienką warstwą na węglach, nie używaj wiórów drzew iglastych, mogą nadać gotowej rybie gorycz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść węgorza na ruszcie w pewnej odległości od siebie, aby dym równomiernie otaczał każdą tuszę. Możesz zrobić przekładki w brzuchu ryby, nie zrobiłem tego, ponieważ miałem małego węgorza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj urządzenie pokrywką i wędz przez 1-1, 5 godziny(w zależności od wielkości ryby i modelu wędzarni).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa ryba nabiera pięknego brązowo-złotego odcienia, mięso staje się białe i aromatyczne. Wyjmij węgorza z urządzenia, ostudź i pozostaw na chwilę.

rozłóż cienką warstwę masła na plasterkach świeżej bagietki, ułóż na wierzchu aromatyczne kawałki wędzonego fileta z węgorza, posyp świeżymi drobno posiekanymi ziołami, ziele angielskie i ciesz się niesamowicie pysznymi kanapkami!

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Węgorz wędzony - 326   kcal/100g
  • Węgorz morski świeży - 93   kcal/100g
  • Węgorz świeży - 332   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy