skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby marynować mięso, przygotuj przestronną miskę. Wlej do niego sól i dodaj sos sojowy.
Krok 2:
Pokrusz liść laurowy. Następnie pokrój mostek na średniej wielkości kawałki. Opłucz i osusz. Włóż do miski.
Krok 3:
Dodaj przyprawy, czerwony i czarny pieprz.
Krok 4:
Obierz duże cebule, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w półpierścienie.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj zmiażdżyć cebulę rękami, aby szybciej wypuściła sok. Dzięki temu mięso będzie lepiej nasączone i będzie bardziej aromatyczne. W tej formie pozostaw mięso do marynowania na jeden dzień.
Krok 6:
Po dniu opłucz mięso i pozwól mu leżeć w odie przez 1-2 godziny. Następnie osusz mięso i pozwól mu się zwietrzyć. Jeśli to możliwe, możesz powiesić go na ulicy.
Krok 7:
Następnie rozłóż mostek na ruszcie wędzarni. Wlej trochę trocin, na przykład olchy, na dno wędzarni i umieść w niej ruszt z mięsem.
Krok 8:
Wędzarnia powinna znajdować się nad ogniem. U nas ten proces wygląda tak. W tej formie gotuj mostek przez 40 minut. Następnie zdejmij wędzarnię z ognia i odstaw na kolejne 10-15 minut. Następnie wyjmij gotowe mięso z wędzarni, ostudź trochę i poczęstuj. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
co dostać, rzeczywiście, produkt wysokiej jakości musi wybrać odpowiednie mięso. Wybierz świeży mostek, który nie został zamrożony. Miąższ powinien być różowy, bez obcego zapachu. Smalec powinien mieć biały kolor. Stosunek mięsa do smalcu powinien być mniej więcej taki sam.
wędzony mostek jest produktem dość wysokokalorycznym, ale jego smaku nie można wymienić na nic!
taki mostek będzie ozdobą każdego stołu. Można go pokroić i podać jako przekąskę. I możesz dodać do sałatek. Tak, możesz po prostu podać jako główne gorące danie z dowolnym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g