mostek gotowany wędzony

świetna opcja na aromatyczną i satysfakcjonującą przekąskę! Wiele osób lubi wędzony mostek. Mięso gotowane w wędzarni ma pikantny smak i niepowtarzalny aromat. A jeśli masz wędzarnię, nie będzie trudno zadowolić siebie i swoich bliskich pysznym wędzonym mostkiem. Naprawdę smaczne i apetyczne okazuje się gotowane w domu. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 8 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 8 % 1 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby marynować mięso, przygotuj przestronną miskę. Wlej do niego sól i dodaj sos sojowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrusz liść laurowy. Następnie pokrój mostek na średniej wielkości kawałki. Opłucz i osusz. Włóż do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy, czerwony i czarny pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz duże cebule, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj zmiażdżyć cebulę rękami, aby szybciej wypuściła sok. Dzięki temu mięso będzie lepiej nasączone i będzie bardziej aromatyczne. W tej formie pozostaw mięso do marynowania na jeden dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dniu opłucz mięso i pozwól mu leżeć w odie przez 1-2 godziny. Następnie osusz mięso i pozwól mu się zwietrzyć. Jeśli to możliwe, możesz powiesić go na ulicy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż mostek na ruszcie wędzarni. Wlej trochę trocin, na przykład olchy, na dno wędzarni i umieść w niej ruszt z mięsem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wędzarnia powinna znajdować się nad ogniem. U nas ten proces wygląda tak. W tej formie gotuj mostek przez 40 minut. Następnie zdejmij wędzarnię z ognia i odstaw na kolejne 10-15 minut. Następnie wyjmij gotowe mięso z wędzarni, ostudź trochę i poczęstuj. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

co dostać, rzeczywiście, produkt wysokiej jakości musi wybrać odpowiednie mięso. Wybierz świeży mostek, który nie został zamrożony. Miąższ powinien być różowy, bez obcego zapachu. Smalec powinien mieć biały kolor. Stosunek mięsa do smalcu powinien być mniej więcej taki sam.
wędzony mostek jest produktem dość wysokokalorycznym, ale jego smaku nie można wymienić na nic!
taki mostek będzie ozdobą każdego stołu. Można go pokroić i podać jako przekąskę. I możesz dodać do sałatek. Tak, możesz po prostu podać jako główne gorące danie z dowolnym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy