szynka wędzona w domu

delikatna i soczysta wędzona szynka w domu! Gotowanie wędzonej szynki wcale nie jest trudne. Mięso okazuje się bardzo delikatne, soczyste i pachnące - nadaje się jako gorące danie, a po schłodzeniu podawaj taką szynkę w formie krojenia - lepiej niż jakakolwiek wieprzowina!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 18 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
261 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj przede wszystkim mięso - to nasz główny składnik! Weź mięso z smugami tłuszczu, aby nie było suche. Odpowiednia jest nie tylko szynka, całkiem możliwe jest wzięcie zarówno szyi wieprzowej, jak i mostka. Ponadto w podobny sposób można gotować zarówno wołowinę, jak i cielęcinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić mięso ze wszystkich stron. Używam zwykłej białej soli, ale możesz wziąć sól z dodatkami: Swan lub Adyghe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Również pieprz mięso ze wszystkich stron. Używam mieszanki ostrej papryki, ale możesz wziąć jeden rodzaj: czerwony lub czarny. Możesz także wziąć swoje ulubione przyprawy: czosnek w proszku, chmiel-suneli, kozieradka-wszystko to nadaje się w postaci suszonej i po prostu natrzyj mięso tymi przyprawami. Możesz również wziąć kawałki świeżego czosnku i włożyć do kawałka szynki, wykonując nacięcia nożem. Pozostaw mięso do marynowania na 1-2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do wędzenia potrzebujemy specjalnych zrębków do wędzenia, może to być olcha, jabłko i inne drzewa. Mam zrębki jabłoniowe. Moczyć zrębki w wodzie przez 2-3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie spuść wodę i wyciśnij zrębki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wędzarni lub grillu z pokrywką rozgrzej węgle. Jeśli gotujesz produkty spożywcze, zaleca się stosowanie węgli z wysokiej jakości drewna opałowego, najlepiej brzozy. Możliwe jest również wzięcie gotowych węgli produkcji fabrycznej, wystarczy je dobrze rozgrzać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozsyp wióry na węgle, umieść ruszt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż marynowane mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj. Okresowo otwieraj otwór w pokrywie, aby węgle nie zgasły. Konieczne jest utrzymanie temperatury węgli i dymu z wiórów. Oblicz czas gotowania w następujący sposób: gotowanie 1 kg mięsa zajmie 1 godzinę. Mój kawałek zajął mi 2 godziny. Przebij mięso ostrym nożem-klarowny sok powinien wypływać, a nie krew, oznacza to, że mięso jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy