skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj przede wszystkim mięso - to nasz główny składnik! Weź mięso z smugami tłuszczu, aby nie było suche. Odpowiednia jest nie tylko szynka, całkiem możliwe jest wzięcie zarówno szyi wieprzowej, jak i mostka. Ponadto w podobny sposób można gotować zarówno wołowinę, jak i cielęcinę.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso, osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Posolić mięso ze wszystkich stron. Używam zwykłej białej soli, ale możesz wziąć sól z dodatkami: Swan lub Adyghe.
Krok 4:
Również pieprz mięso ze wszystkich stron. Używam mieszanki ostrej papryki, ale możesz wziąć jeden rodzaj: czerwony lub czarny. Możesz także wziąć swoje ulubione przyprawy: czosnek w proszku, chmiel-suneli, kozieradka-wszystko to nadaje się w postaci suszonej i po prostu natrzyj mięso tymi przyprawami. Możesz również wziąć kawałki świeżego czosnku i włożyć do kawałka szynki, wykonując nacięcia nożem. Pozostaw mięso do marynowania na 1-2 godziny.
Krok 5:
Do wędzenia potrzebujemy specjalnych zrębków do wędzenia, może to być olcha, jabłko i inne drzewa. Mam zrębki jabłoniowe. Moczyć zrębki w wodzie przez 2-3 godziny.
Krok 6:
Następnie spuść wodę i wyciśnij zrębki.
Krok 7:
W wędzarni lub grillu z pokrywką rozgrzej węgle. Jeśli gotujesz produkty spożywcze, zaleca się stosowanie węgli z wysokiej jakości drewna opałowego, najlepiej brzozy. Możliwe jest również wzięcie gotowych węgli produkcji fabrycznej, wystarczy je dobrze rozgrzać.
Krok 8:
Rozsyp wióry na węgle, umieść ruszt.
Krok 9:
Rozłóż marynowane mięso.
Krok 10:
Przykryj. Okresowo otwieraj otwór w pokrywie, aby węgle nie zgasły. Konieczne jest utrzymanie temperatury węgli i dymu z wiórów. Oblicz czas gotowania w następujący sposób: gotowanie 1 kg mięsa zajmie 1 godzinę. Mój kawałek zajął mi 2 godziny. Przebij mięso ostrym nożem-klarowny sok powinien wypływać, a nie krew, oznacza to, że mięso jest gotowe.
Krok 11:
Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g