mostek wędzony na gorąco w wędzarni w domu

świetna przekąska lub przekąska. Kiedy sklepy są pełne różnych kiełbas niezrozumiałego pochodzenia, coraz częściej chcemy czegoś domowego i bardzo smacznego. Po ugotowaniu takiego mostka możesz na chwilę zapomnieć o kiełbasach sklepowych. Jest doskonale przechowywany w lodówce przez 2-3 tygodnie. Chociaż może dłużej, ale w tym czasie jest po prostu zjedzony.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 kwietnia-5 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić wędzony mostek, wybierz świeże mięso, które nie zostało zamrożone. Przede wszystkim należy go marynować. Aby to zrobić, pokrój mostek na porcje, aby później wygodnie było je spożywać w gotowej formie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wcześniej miskę, w której mięso będzie marynowane. Włóż cebulę pokrojoną w półpierścienie do miski. Dodaj połamany liść laurowy. Złożyć pokrojone kawałki mostka. Posyp wszystko obficie solą, pieprzem, papryką i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte przyprawami. Przykryj miskę hermetycznie folią i wstaw do lodówki na 1 dzień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dziennie mięso wchłonęło tylko wystarczającą ilość. Dlatego nadmiar należy zmyć. Aby to zrobić, namocz mięso w wodzie przez 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze spłucz i osusz przez 1-2 godziny. Aby to zrobić, możesz położyć mięso na ręcznikach, aby nadmiar płynu zniknął.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A jeśli to możliwe, powieś mięso na zewnątrz na 1-2 godziny, aby wyschło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie w każdym kawałku wykonaj 2-3 szczeliny i włóż ząbki czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dno wędzarni równomiernie wlej mokre zrębki do wędzenia. Może być inny, z wyjątkiem drzew iglastych. Możesz użyć olchy lub jabłoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki mostka na ruszcie. Umieść ruszt w wędzarni. Przykryj i podpal. Gdy wióry na dnie się rozgrzeją i zacznie palić, sprawdź 1 godzinę czasu. Po określonym czasie otwórz pokrywkę, wyjmij ruszt z gotowym mięsem i lekko ostudź. Trociny nadają mięsu cały swój smak. Opieranie się, aby nie spróbować kawałka, po prostu nie zadziała.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso jest niesamowicie smaczne i aromatyczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrój na kawałki i poczęstuj się zdrowo! Smacznego!

będziesz musiał poświęcić sporo czasu na przygotowanie domowego, wędzonego mostka. Ale wynik jest doskonały!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy