skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić wędzony mostek, wybierz świeże mięso, które nie zostało zamrożone. Przede wszystkim należy go marynować. Aby to zrobić, pokrój mostek na porcje, aby później wygodnie było je spożywać w gotowej formie.
Krok 2:
Przygotuj wcześniej miskę, w której mięso będzie marynowane. Włóż cebulę pokrojoną w półpierścienie do miski. Dodaj połamany liść laurowy. Złożyć pokrojone kawałki mostka. Posyp wszystko obficie solą, pieprzem, papryką i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte przyprawami. Przykryj miskę hermetycznie folią i wstaw do lodówki na 1 dzień.
Krok 3:
Dziennie mięso wchłonęło tylko wystarczającą ilość. Dlatego nadmiar należy zmyć. Aby to zrobić, namocz mięso w wodzie przez 1 godzinę.
Krok 4:
Dobrze spłucz i osusz przez 1-2 godziny. Aby to zrobić, możesz położyć mięso na ręcznikach, aby nadmiar płynu zniknął.
Krok 5:
A jeśli to możliwe, powieś mięso na zewnątrz na 1-2 godziny, aby wyschło.
Krok 6:
Następnie w każdym kawałku wykonaj 2-3 szczeliny i włóż ząbki czosnku.
Krok 7:
Na dno wędzarni równomiernie wlej mokre zrębki do wędzenia. Może być inny, z wyjątkiem drzew iglastych. Możesz użyć olchy lub jabłoni.
Krok 8:
Ułóż kawałki mostka na ruszcie. Umieść ruszt w wędzarni. Przykryj i podpal. Gdy wióry na dnie się rozgrzeją i zacznie palić, sprawdź 1 godzinę czasu. Po określonym czasie otwórz pokrywkę, wyjmij ruszt z gotowym mięsem i lekko ostudź. Trociny nadają mięsu cały swój smak. Opieranie się, aby nie spróbować kawałka, po prostu nie zadziała.
Krok 9:
Mięso jest niesamowicie smaczne i aromatyczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrój na kawałki i poczęstuj się zdrowo! Smacznego!
będziesz musiał poświęcić sporo czasu na przygotowanie domowego, wędzonego mostka. Ale wynik jest doskonały!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g