smalec wędzony na zimno

bardzo smaczna i aromatyczna przekąska na każdą okazję! Kto nie lubi wdychać zapachu wędzonych smakołyków? Zgadza się, musisz nie tylko cieszyć się aromatem, ale także doskonałym smakiem, z którego słyną wędzone mięso. Bardzo podobała mi się ta metoda gotowania tłuszczu - okazało się niezwykle smaczne. Przygotuj i poczęstuj krewnych :)
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 97 % 76 g
węglowodany 0 % 0 g
683 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 D 17 h

na początek posolić smalec. Aby to zrobić, umyj go zimną wodą. Wlej warstwę soli na dno patelni, pocieraj również każdy kawałek solą, włóż mięso do garnka warstwami. Każdą kolejną warstwę posyp solą. Przykryj patelnię pokrywką, Ustaw ucisk i wyślij do lodówki do solenia. Ten proces zajmie nam od 10 do 14 dni.

po odczekaniu określonego czasu myjemy produkty w ciepłej wodzie. Pozostaw do wyschnięcia i zawiąż każdy kawałek nitką, tworząc pętlę na haczyk. Zawieszamy kawałki tłuszczu na ulicy w cieniu, aby cała wilgoć całkowicie odparowała. Zajmie to 5-6 godzin.

układamy zrębki w wędzarni, regulujemy temperaturę w zakresie 40 stopni i wędzimy smalec przez około 10 godzin. Pozwól produktom wyblaknąć w dobrze przedmuchanym pomieszczeniu przez 24 godziny.

pokrój smalec na cienkie plasterki i poczęstuj się.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy