skład / składniki
metoda gotowania
na początek posolić smalec. Aby to zrobić, umyj go zimną wodą. Wlej warstwę soli na dno patelni, pocieraj również każdy kawałek solą, włóż mięso do garnka warstwami. Każdą kolejną warstwę posyp solą. Przykryj patelnię pokrywką, Ustaw ucisk i wyślij do lodówki do solenia. Ten proces zajmie nam od 10 do 14 dni.
po odczekaniu określonego czasu myjemy produkty w ciepłej wodzie. Pozostaw do wyschnięcia i zawiąż każdy kawałek nitką, tworząc pętlę na haczyk. Zawieszamy kawałki tłuszczu na ulicy w cieniu, aby cała wilgoć całkowicie odparowała. Zajmie to 5-6 godzin.
układamy zrębki w wędzarni, regulujemy temperaturę w zakresie 40 stopni i wędzimy smalec przez około 10 godzin. Pozwól produktom wyblaknąć w dobrze przedmuchanym pomieszczeniu przez 24 godziny.
pokrój smalec na cienkie plasterki i poczęstuj się.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g