skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wędzić mięso wędzone na gorąco w wędzarni? Przygotuj jedzenie. Do wędzenia weź wieprzowinę. Możesz wziąć dowolną część tuszu do rzęs. Ale najsmaczniejsze będą warstwy wieprzowe z niewielką ilością tłuszczu ze skórą. Wstępnie marynuj. Jak zrobić marynatę? Wlej odpowiednią ilość wody do garnka.
Krok 2:
Dodaj obrany i posiekany czosnek, pieprz, suchą bazylię, sól i cukier. Połam liść laurowy na kawałki i dodaj tam jagody jałowca. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i ostudź do temperatury pokojowej. Zanurz wieprzowinę w schłodzonej marynacie, aby była całkowicie pokryta płynem. Umieść coś ciężkiego na wierzchu, aby mięso nie unosiło się nad powierzchnią.
Krok 3:
Pozostaw mięso do marynowania w tej formie na dwa dni w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach usuń mięso z marynaty i spłucz pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z mięsa.
Krok 4:
Owiń każdy kawałek nitką i zawieś w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na kolejny dzień. Mięso wisiało mi w kuchni przy oknie.
Krok 5:
Aby wędzić, wlej trociny olchowe na dno wędzarni. Połóż mięso na grillu wędzarni. Nici nie muszą być usuwane. Umieść ruszt w wędzarni, przykryj i gotuj na ogniu przez 50 minut. Następnie zdejmij wędzarnię z ognia i odstaw bez otwierania na kolejne 10-15 minut.
Krok 6:
Gotowe mięso można jeść natychmiast na gorąco. A po umieszczeniu w lodówce można go pokroić na kanapki lub jako przekąskę. Smak wydobywający się z gotowego mięsa jest fantastyczny i nie można się oprzeć spróbowaniu kawałka na gorąco. Poczęstuj się!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g