mięso wędzone na gorąco w wędzarni w domu

niesamowicie apetyczny i aromatyczny, rozpływa się w ustach! Mięso wędzone na gorąco, wykonane w domu, okazuje się szczególnie smaczne, ponieważ do jego przygotowania nie używa się sztucznych aromatów. Mając do dyspozycji wędzarnię, możesz łatwo i łatwo wędzić mięso w domu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wędzić mięso wędzone na gorąco w wędzarni? Przygotuj jedzenie. Do wędzenia weź wieprzowinę. Możesz wziąć dowolną część tuszu do rzęs. Ale najsmaczniejsze będą warstwy wieprzowe z niewielką ilością tłuszczu ze skórą. Wstępnie marynuj. Jak zrobić marynatę? Wlej odpowiednią ilość wody do garnka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj obrany i posiekany czosnek, pieprz, suchą bazylię, sól i cukier. Połam liść laurowy na kawałki i dodaj tam jagody jałowca. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i ostudź do temperatury pokojowej. Zanurz wieprzowinę w schłodzonej marynacie, aby była całkowicie pokryta płynem. Umieść coś ciężkiego na wierzchu, aby mięso nie unosiło się nad powierzchnią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw mięso do marynowania w tej formie na dwa dni w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach usuń mięso z marynaty i spłucz pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owiń każdy kawałek nitką i zawieś w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na kolejny dzień. Mięso wisiało mi w kuchni przy oknie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby wędzić, wlej trociny olchowe na dno wędzarni. Połóż mięso na grillu wędzarni. Nici nie muszą być usuwane. Umieść ruszt w wędzarni, przykryj i gotuj na ogniu przez 50 minut. Następnie zdejmij wędzarnię z ognia i odstaw bez otwierania na kolejne 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe mięso można jeść natychmiast na gorąco. A po umieszczeniu w lodówce można go pokroić na kanapki lub jako przekąskę. Smak wydobywający się z gotowego mięsa jest fantastyczny i nie można się oprzeć spróbowaniu kawałka na gorąco. Poczęstuj się!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy