skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę w kuchence mikrofalowej w 5 minut? Przygotuj jedzenie. Weź dużą cebulę lub dwie małe. Wybierając makrelę, upewnij się, że tusza jest wolna od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Lepiej kupić rybę z głową, ponieważ często jest odcinany, aby nie było widocznych śladów gnicia. Jeśli ryba jest mała, weź 2 na tę liczbę produktów. Skoncentruj się na wadze wskazanej w przepisie. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.
Krok 2:
Przygotuj makrelę. Nie można go wcześniej rozmrozić, ale wyjąć z zamrażarki przed rozpoczęciem gotowania. Lekko zamrożone ryby są łatwiejsze do czyszczenia. Oczyść go z wnętrza, usuń głowę i płetwy, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby usunąć ciemny film z brzucha, nadaje rybie gorycz.
Krok 3:
Osusz tuszę, zanurzając ją w papierowych ręcznikach. Pokrój makrelę na 5-6 porcji o szerokości 2-3 cm.
Krok 4:
Sól, pieprz rybę, dopraw przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, pamiętaj, że może ona zawierać sól. Wtedy ryby nie można solić. W przeciwnym razie smak gotowego dania zostanie zepsuty.
Krok 5:
Aby zrobić makrelę, weź specjalne naczynie, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Mam ten ceramiczny talerz głęboki. Nasmaruj spód i ściany olejem roślinnym. Cebulę obrać i opłukać. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie. W tej formie szybciej się ugotuje, zachowa swój kształt i pozostanie soczysty. Połóż posiekaną cebulę na dnie, pozostaw kilka (6-7 sztuk) pierścieni.
Krok 6:
Ułóż cebulę równomiernie na kawałkach makreli. Aby kawałki ryby były nasycone aromatem cebuli i nie sklejały się ze sobą podczas gotowania, ułóż między nimi krążki cebuli. Mikrofaluj przez 5 minut przy mocy 800 watów. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości kuchenki mikrofalowej. Dlatego zacznij sprawdzać gotowość na podstawie wyglądu. Ryba na cięciu powinna stać się bielsza.
makrele podawaj z dowolnym dodatkiem na obiad lub lunch na ciepło lub na gorąco. Możesz dodać swój ulubiony sos lub świeżą sałatkę.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g