makrela w kuchence mikrofalowej w 5 minut

najszybszy, najłatwiejszy, w pośpiechu, najsmaczniejszy! Makrela w kuchence mikrofalowej w 5 minut to przepis, który pomoże Ci w przypadku braku czasu lub niedostępności piekarnika. Ryby przygotowane w ten sposób są soczyste i aromatyczne. Wątpiłam, że będzie pyszny, ale wszystko wyszło świetnie!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę w kuchence mikrofalowej w 5 minut? Przygotuj jedzenie. Weź dużą cebulę lub dwie małe. Wybierając makrelę, upewnij się, że tusza jest wolna od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Lepiej kupić rybę z głową, ponieważ często jest odcinany, aby nie było widocznych śladów gnicia. Jeśli ryba jest mała, weź 2 na tę liczbę produktów. Skoncentruj się na wadze wskazanej w przepisie. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj makrelę. Nie można go wcześniej rozmrozić, ale wyjąć z zamrażarki przed rozpoczęciem gotowania. Lekko zamrożone ryby są łatwiejsze do czyszczenia. Oczyść go z wnętrza, usuń głowę i płetwy, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby usunąć ciemny film z brzucha, nadaje rybie gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osusz tuszę, zanurzając ją w papierowych ręcznikach. Pokrój makrelę na 5-6 porcji o szerokości 2-3 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz rybę, dopraw przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, pamiętaj, że może ona zawierać sól. Wtedy ryby nie można solić. W przeciwnym razie smak gotowego dania zostanie zepsuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić makrelę, weź specjalne naczynie, które można wykorzystać w kuchence mikrofalowej. Mam ten ceramiczny talerz głęboki. Nasmaruj spód i ściany olejem roślinnym. Cebulę obrać i opłukać. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie. W tej formie szybciej się ugotuje, zachowa swój kształt i pozostanie soczysty. Połóż posiekaną cebulę na dnie, pozostaw kilka (6-7 sztuk) pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż cebulę równomiernie na kawałkach makreli. Aby kawałki ryby były nasycone aromatem cebuli i nie sklejały się ze sobą podczas gotowania, ułóż między nimi krążki cebuli. Mikrofaluj przez 5 minut przy mocy 800 watów. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości kuchenki mikrofalowej. Dlatego zacznij sprawdzać gotowość na podstawie wyglądu. Ryba na cięciu powinna stać się bielsza.

makrele podawaj z dowolnym dodatkiem na obiad lub lunch na ciepło lub na gorąco. Możesz dodać swój ulubiony sos lub świeżą sałatkę.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy