palenie makreli w Airfryer z płynnym dymem

Domowa wędzona makrela jeszcze nikogo nie zasmuciła-pyszna, aromatyczna! Gotuj ryby w domu, wędzone. A dlaczego nie?! Airfryer daje taką możliwość. Jednym ważnym warunkiem jest to, że potrzebujesz zrębków, ale teraz dość łatwo je kupić!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 18 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
180 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wypatrosz rybę, usuń głowę, płetwy i ogon. Natrzyj rybę solą, polej odrobiną soku z cytryny i pozostaw do marynowania na 30 minut.
2. Umieść wióry w grillu powietrznym i zainstaluj ruszt.
3. Posmaruj marynowaną rybę pędzlem płynnym dymem i połóż na ruszcie.
4. Włącz niski przepływ powietrza, temperaturę 180 stopni i czas 25 minut. Następnie musisz posmarować rybę olejem, aby uzyskać połysk, i wrócić do Airfryer na kolejne 5 minut.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g

Podobne przepisy