skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj marynatę. Aby to zrobić, posiekaj imbir, czosnek i gorzką paprykę nożem, posiekaj prasą lub zetrzyj na specjalnej tarce - ogólnie w dowolny dogodny sposób. Połącz posiekane warzywa, przyprawy, miód, sok z cytryny i sos sojowy w papkę. Marynata jest gotowa.
ponieważ skóra i mięso skrzydeł Indyka są dość gęste, marynowanie w zwykły sposób zajmuje kilka godzin. Można jednak skrócić czas dzięki specjalnym urządzeniom, takim jak próżniowy marinator lub próżniowe pokrywki z pompą do konserw w słoikach.
w ten sposób możesz bardzo szybko marynować dowolne produkty - dosłownie w kilka minut. Na przykład letnie lekko solone ogórki są przygotowywane w ciągu 15-30 minut zamiast kilku godzin. Ale teraz nie o tym :)
więc zajmijmy się właściwie marynowaniem. Konieczne jest posmarowanie skrzydeł indyka przygotowaną mieszanką przypraw, włożenie ich do słoika, zamknięcie pokrywy i wypompowanie powietrza za pomocą pompy. W tym procesie pory otwierają się, a marynata szybko przechodzi w głąb tkanek.
proces będzie jeszcze bardziej skuteczny, jeśli słoik zostanie od czasu do czasu odwrócony, aby marynata umyła każdy kawałek ze wszystkich stron. W rezultacie na wyjściu (maksymalnie po pół godzinie) bardzo jakościowo marynowane skrzydła.
możesz przejść do pieczenia. Włóż skrzydła do formy Airfryer natłuszczonej olejem roślinnym, zalej marynatą. Piecz skrzydła w maksymalnej temperaturze i wentylacji przez 10-15 minut z każdej strony. W połowie pieczenia skrzydła należy odwrócić i zalać powstałym sosem.
pieczone skrzydełka z indyka są gotowe, gdy klarowny sok zostanie uwolniony po przekłuciu wykałaczką.
podawaj skrzydła z ulubionym dodatkiem. Wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Skrzydło indyka - 168 kcal/100g