skrzydełka z indyka w marynacie imbirowo-Miodowej w Airfryer

bardzo smaczne, bardzo soczyste i apetyczne skrzydełka! Przygotuj! Dzięki marynacie mięso jest bardzo smaczne i soczyste. A metoda marynowania skróci czas gotowania, ale możesz marynować jak zawsze, po prostu dłużej - 3-4 godziny. Możesz nawet włożyć skrzydła do lodówki na noc (ale nie dłużej niż 8 godzin). Spróbuj!
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 35 % 12 g
167 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

najpierw przygotuj marynatę. Aby to zrobić, posiekaj imbir, czosnek i gorzką paprykę nożem, posiekaj prasą lub zetrzyj na specjalnej tarce - ogólnie w dowolny dogodny sposób. Połącz posiekane warzywa, przyprawy, miód, sok z cytryny i sos sojowy w papkę. Marynata jest gotowa.

ponieważ skóra i mięso skrzydeł Indyka są dość gęste, marynowanie w zwykły sposób zajmuje kilka godzin. Można jednak skrócić czas dzięki specjalnym urządzeniom, takim jak próżniowy marinator lub próżniowe pokrywki z pompą do konserw w słoikach.

w ten sposób możesz bardzo szybko marynować dowolne produkty - dosłownie w kilka minut. Na przykład letnie lekko solone ogórki są przygotowywane w ciągu 15-30 minut zamiast kilku godzin. Ale teraz nie o tym :)

więc zajmijmy się właściwie marynowaniem. Konieczne jest posmarowanie skrzydeł indyka przygotowaną mieszanką przypraw, włożenie ich do słoika, zamknięcie pokrywy i wypompowanie powietrza za pomocą pompy. W tym procesie pory otwierają się, a marynata szybko przechodzi w głąb tkanek.

proces będzie jeszcze bardziej skuteczny, jeśli słoik zostanie od czasu do czasu odwrócony, aby marynata umyła każdy kawałek ze wszystkich stron. W rezultacie na wyjściu (maksymalnie po pół godzinie) bardzo jakościowo marynowane skrzydła.

możesz przejść do pieczenia. Włóż skrzydła do formy Airfryer natłuszczonej olejem roślinnym, zalej marynatą. Piecz skrzydła w maksymalnej temperaturze i wentylacji przez 10-15 minut z każdej strony. W połowie pieczenia skrzydła należy odwrócić i zalać powstałym sosem.

pieczone skrzydełka z indyka są gotowe, gdy klarowny sok zostanie uwolniony po przekłuciu wykałaczką.

podawaj skrzydła z ulubionym dodatkiem. Wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Skrzydło indyka - 168   kcal/100g

Podobne przepisy