skład / składniki
metoda gotowania
tłuszcz kroimy w paski o grubości około 4 cm, najpierw zeskrobujemy płytkę nazębną ze wszystkich stron. Powstałe kawałki pocieramy grubą solą z każdej strony.
wlej płynny dym do miski i za pomocą silikonowego pędzla do gotowania nałóż na każdy solony kawałek smalcu.
przygotowany smalec rozprowadzamy w pojemniku na żywność, obficie posypując suchymi posiekanymi ziołami i czarnym pieprzem. Zamykamy pojemnik pokrywką i wysyłamy do lodówki na jeden dzień.
podczas gdy smalec stoi w lodówce, pojemnik należy okresowo (po 3-4 godzinach) obracać do góry nogami, aby przyprawy i płynny dym nie miały czasu spłynąć. Tak więc tłuszcz jest równomiernie nasycony dymem i przyprawami.
Wędz przygotowany smalec, układając kawałki na grillu Airfryer. Wybierz temperaturę 260 stopni i gotuj przez 15 minut przy średniej prędkości wentylatora, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i gotuj przez kolejne pół godziny.
niech smalec ostygnie na stole, pokrój w cienkie plasterki i poczęstuj się)
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g