wędzenie smalcu płynnym dymem

Użyj grilla powietrznego do przygotowania pysznych potraw! Jeśli posiadasz tak przydatne urządzenie, jak grill powietrzny, radzę palić kawałek tłuszczu za pomocą dodatkowego aromatu - płynnego dymu. Wszystko okazuje się tak smaczne, że będziesz chciał powtórzyć gotowanie więcej niż raz)
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 98 % 82 g
węglowodany 0 % 0 g
736 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 10 min

tłuszcz kroimy w paski o grubości około 4 cm, najpierw zeskrobujemy płytkę nazębną ze wszystkich stron. Powstałe kawałki pocieramy grubą solą z każdej strony.

wlej płynny dym do miski i za pomocą silikonowego pędzla do gotowania nałóż na każdy solony kawałek smalcu.

przygotowany smalec rozprowadzamy w pojemniku na żywność, obficie posypując suchymi posiekanymi ziołami i czarnym pieprzem. Zamykamy pojemnik pokrywką i wysyłamy do lodówki na jeden dzień.

podczas gdy smalec stoi w lodówce, pojemnik należy okresowo (po 3-4 godzinach) obracać do góry nogami, aby przyprawy i płynny dym nie miały czasu spłynąć. Tak więc tłuszcz jest równomiernie nasycony dymem i przyprawami.

Wędz przygotowany smalec, układając kawałki na grillu Airfryer. Wybierz temperaturę 260 stopni i gotuj przez 15 minut przy średniej prędkości wentylatora, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i gotuj przez kolejne pół godziny.

niech smalec ostygnie na stole, pokrój w cienkie plasterki i poczęstuj się)

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy