wędzone macki kalmarów
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
macki dokładnie umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pocieramy je mieszanką soli, cukru i przypraw. Pozostaw do marynowania przez 40 minut.
do gotowania potrzebujemy również urządzenia wędzarniczego (możesz użyć grilla powietrznego).
na dnie urządzenia, gdzie wędzimy owoce morza, kładziemy zrębki lub wióry. Instalujemy ruszt i tacę pod spływającym tłuszczem.
kładziemy wstępnie solone macki kałamarnicy na grillu, zamykamy urządzenie do wędzenia i wysyłamy na ogień.
czas gotowania waha się od 20 minut do pół godziny.
jeśli palisz kałamarnicę po raz pierwszy, skup się na Kolorze – powinien być złoty.
ciesz się niesamowitym smakiem, uzupełniając owoce morza sosem lub porcją świeżych warzyw!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Macki kałamarnicy - 100 kcal/100g