wędzone macki kalmarów

lubisz owoce morza? Przygotuj egzotyczny przysmak! Dlaczego większość ludzi lubi wędliny? Ponieważ te mają wyraźny smak. Wędzone są nie tylko mięso i ryby, ale także różne owoce morza. Dziś chcę przypomnieć o takim pysznym jak wędzone macki kałamarnicy. Tak, to naprawdę rajska rozkosz dla miłośników owoców morza!
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 77 % 17 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 14 % 3 g
97 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 25 min

macki dokładnie umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pocieramy je mieszanką soli, cukru i przypraw. Pozostaw do marynowania przez 40 minut.
do gotowania potrzebujemy również urządzenia wędzarniczego (możesz użyć grilla powietrznego).
na dnie urządzenia, gdzie wędzimy owoce morza, kładziemy zrębki lub wióry. Instalujemy ruszt i tacę pod spływającym tłuszczem.
kładziemy wstępnie solone macki kałamarnicy na grillu, zamykamy urządzenie do wędzenia i wysyłamy na ogień.
czas gotowania waha się od 20 minut do pół godziny.
jeśli palisz kałamarnicę po raz pierwszy, skup się na Kolorze – powinien być złoty.
ciesz się niesamowitym smakiem, uzupełniając owoce morza sosem lub porcją świeżych warzyw!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy