dżem w Airfryer

bardzo szybko i bez szkody dla jakości, spróbuj! Łatwość przygotowania Bardzo prosty przepis na robienie dżemu w grillu powietrznym.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 100 g
398 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
robię dżem w Airfryer na dwa sposoby – z cukrem i bez cukru. Pierwsza opcja nadaje się jako pyszny deser. Druga opcja jest odpowiednia dla tych, którzy przestrzegają diety niskokalorycznej, ale nie mają nic przeciwko rozpieszczaniu się pysznością.
jagody lub owoce do takiego dżemu, możesz użyć dowolnego. Najbardziej podoba mi się dżem malinowy, bananowy lub truskawkowy bez cukru.
gotowy dżem jest zamknięty w słoikach do przechowywania.
więc przepis jest pierwszy. Dżem w grillu powietrznym bez cukru.
dokładnie umyte jagody lub pokrojone na kawałki owoce układa się w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami, wyjmując z nich gumowe pierścienie.
gotuj jagody lub owoce w słoikach przez około 20 minut w temperaturze 260 stopni.
kiedy owoce lub jagody się zmniejszą, musisz otworzyć słoiki i dodać kolejną porcję.
powtarzamy tę procedurę, aż słoiki zostaną całkowicie wypełnione dżemem.
na końcu wyjmują słoiki, gumki wkładają do pokrywek i zamykają słoiki.
przepis drugi.
jagody posortuj i umyj, a owoce umyj i pokrój na kawałki. Po przykryciu cukrem pozostaw mieszaninę na sześć godzin.
powstałą mieszaninę, podobnie jak w pierwszym przepisie, ułóż w słoikach i przykryj pokrywkami.
gotuj dżem przez 15 minut w temperaturze 260 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 i gotuj przez kolejne pięć minut.
Zamknij gotowy dżem pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy