kałamarnica na grillu w Airfryer

danie okazuje się wykwintne i smakuje niesamowicie! Kalmary są pikantne i pikantne i świetnie nadają się na świąteczną ucztę.
OlesyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 18 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
74 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tusze kałamarnicy należy wyczyścić, wyjąć wnętrze i spłukać w zimnej wodzie. Następnie musisz wykonać nacięcia, aby uzyskać promienie słońca. Obficie posyp tusze kalmarów mieszanką mielonej papryki i soli. Używamy ulubionych przypraw do owoców morza i gotowania ryb. A także dodaj ziarna sezamu, jeśli nie było ich w przyprawach, wszystko wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj górną kratkę grilla powietrznego folią. Rozłóż tuszę kałamarnicy i wyprostuj ją, aby pocięta część tuszy przypominała słońce. Piec w temperaturze 200-220 stopni przez 7-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowa kałamarnica pozostaje tylko do podania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Danie dobrze komponuje się z sałatką warzywną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy