kałamarnica na grillu w Airfryer
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tusze kałamarnicy należy wyczyścić, wyjąć wnętrze i spłukać w zimnej wodzie. Następnie musisz wykonać nacięcia, aby uzyskać promienie słońca. Obficie posyp tusze kalmarów mieszanką mielonej papryki i soli. Używamy ulubionych przypraw do owoców morza i gotowania ryb. A także dodaj ziarna sezamu, jeśli nie było ich w przyprawach, wszystko wymieszaj.
Krok 2:
Przykryj górną kratkę grilla powietrznego folią. Rozłóż tuszę kałamarnicy i wyprostuj ją, aby pocięta część tuszy przypominała słońce. Piec w temperaturze 200-220 stopni przez 7-10 minut.
Krok 3:
Gotowa kałamarnica pozostaje tylko do podania.
Krok 4:
Danie dobrze komponuje się z sałatką warzywną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g