skład / składniki
metoda gotowania
kiedy po raz kolejny w moim telefonie rozległo się wołanie o pomoc od przyjaciółki Marinki, byłam już gotowa. Faktem jest, że mąż Marinkin kupił jej grill powietrzny 8 marca. A Marinka przerażająco boi się wszelkiego rodzaju technologii, a ona ma tylko jednego doświadczonego technicznie przyjaciela-ja. Marinka wezwała mnie na pomoc i jednocześnie zamówiła przepis na jakiś posiłek, którego przygotowanie wymaga grilla powietrznego.
nie ma nic prostszego, ugotujmy z nią kaczkę w grillu powietrznym.
kupimy tuszę średniej wielkości kaczki na rynku, umyjemy ją, ponieważ wszystkie inne przygotowania zostały już zrobione przed nami.
posyp całą kaczkę solą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, posyp wytrawnym białym winem lub sokiem z cytryny. Wypełniamy brzuch kaczki kiszoną kapustą, łączymy krawędzie i szyjemy zwykłą nicią nad krawędzią. Ustaw dużą prędkość w urządzeniu zwanym grillem powietrznym i ustaw temperaturę na 235 stopni. Posmaruj kaczkę majonezem i wyślij do pieczenia przez 1,2 godziny. Pod koniec procesu gotowania przekłuj mięso spiczastym drewnianym patyczkiem i sprawdź gotowość. Przezroczysty sok wskazuje, że mięso jest gotowe.
Usuń nici przed podaniem, udekoruj ziołami, świeżymi ogórkami i rzodkiewkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g