makrela bez solanki szybko w domu

najłatwiejszy i najszybszy sposób na solenie bardzo smacznej ryby! Makrela bez solanki, szybko solona w domu, okazuje się nie gorsza niż ta zrobiona w solance. Dzięki kolendrze i liściu laurowym ryba jest niesamowicie aromatyczna. Ta przekąska nadaje się na świąteczny stół i rodzinny obiad.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko posolić makrelę bez solanki w domu? To bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Makrela może być używana świeża lub mrożona. Jeśli używasz zamrożonego, przed soleniem należy go odpowiednio rozmrozić na dolnej półce lodówki. Możesz dodać więcej liści laurowych, jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczną rybę. Pokażę Ci, jak solić całą rybę i pokroić na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, usuń płetwy i skrzela. Dokładnie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Zostaw jedną rybę w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drugi pokrój na kawałki o grubości około 3-4 cm. Soliłem całą rybę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz kolendrę, zmielony czarny pieprz, cukier i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż całą makrelę na arkuszu pergaminu. Przetrzyj wnętrze i na zewnątrz częścią mieszanki przypraw. Włóż liść laurowy do brzucha.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój makrelę na kawałki na innym arkuszu pergaminu i posyp pozostałymi przyprawami. Pokrój liść laurowy na kawałki i posyp nim rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obie ryby zawiń w pergamin i połóż na talerzu. Wstaw rybę do lodówki na 20 do 24 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Makrela solona na sucho bez solanki jest gotowa. Możesz podać go do stołu, po usunięciu nadmiaru soli. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

oprócz makreli możesz solić śledzie i czerwone ryby w ten sam sposób.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy