skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko posolić makrelę bez solanki w domu? To bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Makrela może być używana świeża lub mrożona. Jeśli używasz zamrożonego, przed soleniem należy go odpowiednio rozmrozić na dolnej półce lodówki. Możesz dodać więcej liści laurowych, jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczną rybę. Pokażę Ci, jak solić całą rybę i pokroić na kawałki.
Krok 2:
Wypatrosz rybę, usuń płetwy i skrzela. Dokładnie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Zostaw jedną rybę w całości.
Krok 3:
Drugi pokrój na kawałki o grubości około 3-4 cm. Soliłem całą rybę.
Krok 4:
W misce połącz kolendrę, zmielony czarny pieprz, cukier i sól.
Krok 5:
Połóż całą makrelę na arkuszu pergaminu. Przetrzyj wnętrze i na zewnątrz częścią mieszanki przypraw. Włóż liść laurowy do brzucha.
Krok 6:
Pokrój makrelę na kawałki na innym arkuszu pergaminu i posyp pozostałymi przyprawami. Pokrój liść laurowy na kawałki i posyp nim rybę.
Krok 7:
Obie ryby zawiń w pergamin i połóż na talerzu. Wstaw rybę do lodówki na 20 do 24 godzin.
Krok 8:
Makrela solona na sucho bez solanki jest gotowa. Możesz podać go do stołu, po usunięciu nadmiaru soli. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
oprócz makreli możesz solić śledzie i czerwone ryby w ten sam sposób.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g