solenie czerwonego kawioru w domu

Prosty przepis na solenie kawioru rybnego w domu! Prosty i niedrogi przepis na solenie kawioru w domu. Przepis przyda się do solenia WSZYSTKICH rodzajów ryb. Kawior okazuje się lekko solony, kawior do kawioru. Przepis jest prosty-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 16-22 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 4 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 14 % 1 g
37 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kawior jest odpowiedni dla każdej ryby, ale zdecydowanie najlepiej jest wziąć kawior szlachetnych odmian ryb (preferuj ryby schłodzone, a nie mrożone): sterlet, jesiotr, pstrąg, łosoś, Coho, bieługa itp. Jeśli nadal masz mrożoną rybę, rozmrażaj ją powoli, na dolnej półce lodówki. Weź sól kamienną, grubą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miałem schłodzonego pstrąga. Rozerwałem jej brzuch i usunąłem wnętrzności, zobaczyłem dwa woreczki (jastyka) z czerwonym kawiorem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw musisz dobrze wypłukać kawior z krwi. Aby to zrobić, namocz go w zimnej wodzie przez 7 minut (ilość wody jest dowolna i nie jest wskazana w składnikach). Następnie spłucz, uważając, aby nie uszkodzić woreczka, w którym się znajduje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Woda do solanki, czyli solanki, w której następnie posolimy kawior, zagotujemy, wsypujemy sól i cukier, gotujemy 5-10 minut do całkowitego rozpuszczenia, a następnie schłodzimy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zalej kawior litrem gorącej wody (40-50 stopni) i pozostaw na 5 minut. Istnieją przepisy, w których kawior wlewa się gorętszą wodą, ale w tym przypadku istnieje duże ryzyko, że kawior "parzy" i stanie się twardy, nieodpowiedni do dalszego solenia. Dlatego zalecam, aby nie przekraczać reżimu temperaturowego lub usuwać Jastrzębie w inny dogodny dla Ciebie sposób. Po upływie czasu film, w którym znajduje się kawior, zmieni kolor na biały i można go łatwo usunąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie oddziel kawior od kawioru i opłucz kawior pod bieżącą wodą na sicie wyłożonym gazą. Spróbuj oddzielić każde jajko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bezpośrednio na sicie umieść kawior w schłodzonym tuzluku. Pozostaw na 5-15 minut w tej solance. Następnie pozwól wodzie dobrze spłynąć i osusz kawior na serwetce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pożądane jest sterylizowanie pojemnika na kawior, ponieważ niechciana mikroflora może bardzo szybko rozwinąć się w takich półfabrykatach. Włóż kawior do przygotowanych słoików. Tak solony kawior nie jest przechowywany przez bardzo długi czas. Będzie musiał zostać zjedzony w ciągu 2-3 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopień zasolenia takiego kawioru zależy od czasu ekspozycji w tuzluk. Najdelikatniejszy, lekko solony i o najkrótszym okresie przydatności do spożycia kawior zostanie uzyskany, gdy będzie leżakowany w solance przez 5 minut. Maksymalnie-15 minut, ale nie jest przechowywany przez długi czas, jeśli nie jest zamrożony. Kawior z czerwonej ryby własnego solenia jest dobry do naleśników, kanapek i sałatek. Bardzo smaczne! Smacznego!

zwracam również uwagę na fakt, że jeśli masz schłodzoną rybę rzeczną z nieznanego Ci zbiornika, uważaj na solenie kawioru takich ryb: może zawierać jaja robaków i innych pasożytów. Taki kawior należy najpierw zamrozić, następnie rozmrozić, a dopiero potem posolić.
spokojnie można solić kawior schłodzonych ryb morskich i ryb hodowanych w zbiornikach i gospodarstwach rybnych.
podawaj taki kawior do naleśników, białego chleba z masłem lub zrób z nim sałatki.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawior czerwony - 245   kcal/100g

Podobne przepisy