skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kawior jest odpowiedni dla każdej ryby, ale zdecydowanie najlepiej jest wziąć kawior szlachetnych odmian ryb (preferuj ryby schłodzone, a nie mrożone): sterlet, jesiotr, pstrąg, łosoś, Coho, bieługa itp. Jeśli nadal masz mrożoną rybę, rozmrażaj ją powoli, na dolnej półce lodówki. Weź sól kamienną, grubą.
Krok 2:
Miałem schłodzonego pstrąga. Rozerwałem jej brzuch i usunąłem wnętrzności, zobaczyłem dwa woreczki (jastyka) z czerwonym kawiorem
Krok 3:
Najpierw musisz dobrze wypłukać kawior z krwi. Aby to zrobić, namocz go w zimnej wodzie przez 7 minut (ilość wody jest dowolna i nie jest wskazana w składnikach). Następnie spłucz, uważając, aby nie uszkodzić woreczka, w którym się znajduje.
Krok 4:
Woda do solanki, czyli solanki, w której następnie posolimy kawior, zagotujemy, wsypujemy sól i cukier, gotujemy 5-10 minut do całkowitego rozpuszczenia, a następnie schłodzimy.
Krok 5:
Następnie zalej kawior litrem gorącej wody (40-50 stopni) i pozostaw na 5 minut. Istnieją przepisy, w których kawior wlewa się gorętszą wodą, ale w tym przypadku istnieje duże ryzyko, że kawior "parzy" i stanie się twardy, nieodpowiedni do dalszego solenia. Dlatego zalecam, aby nie przekraczać reżimu temperaturowego lub usuwać Jastrzębie w inny dogodny dla Ciebie sposób. Po upływie czasu film, w którym znajduje się kawior, zmieni kolor na biały i można go łatwo usunąć.
Krok 6:
Ostrożnie oddziel kawior od kawioru i opłucz kawior pod bieżącą wodą na sicie wyłożonym gazą. Spróbuj oddzielić każde jajko.
Krok 7:
Bezpośrednio na sicie umieść kawior w schłodzonym tuzluku. Pozostaw na 5-15 minut w tej solance. Następnie pozwól wodzie dobrze spłynąć i osusz kawior na serwetce.
Krok 8:
Pożądane jest sterylizowanie pojemnika na kawior, ponieważ niechciana mikroflora może bardzo szybko rozwinąć się w takich półfabrykatach. Włóż kawior do przygotowanych słoików. Tak solony kawior nie jest przechowywany przez bardzo długi czas. Będzie musiał zostać zjedzony w ciągu 2-3 dni.
Krok 9:
Stopień zasolenia takiego kawioru zależy od czasu ekspozycji w tuzluk. Najdelikatniejszy, lekko solony i o najkrótszym okresie przydatności do spożycia kawior zostanie uzyskany, gdy będzie leżakowany w solance przez 5 minut. Maksymalnie-15 minut, ale nie jest przechowywany przez długi czas, jeśli nie jest zamrożony. Kawior z czerwonej ryby własnego solenia jest dobry do naleśników, kanapek i sałatek. Bardzo smaczne! Smacznego!
zwracam również uwagę na fakt, że jeśli masz schłodzoną rybę rzeczną z nieznanego Ci zbiornika, uważaj na solenie kawioru takich ryb: może zawierać jaja robaków i innych pasożytów. Taki kawior należy najpierw zamrozić, następnie rozmrozić, a dopiero potem posolić.
spokojnie można solić kawior schłodzonych ryb morskich i ryb hodowanych w zbiornikach i gospodarstwach rybnych.
podawaj taki kawior do naleśników, białego chleba z masłem lub zrób z nim sałatki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g