Szybko solone ogórki

chrupiące pyszne lekko solone ogórki – proste i szybkie. Tak, to sprawdzony od lat przepis. Jest to istotne nawet zimą, kiedy nagle chcesz przypomnieć sobie lato, które kojarzy nam się z solonymi ogórkami. W końcu świeży ogórek jest dla nas dostępny przez cały rok. Wspaniała przekąska na codzienny i świąteczny stół. Świetny dodatek do każdego dania. Ratownik w podróży, na wycieczce. Elegancka opcja dla ciebie, jeśli chcesz szybko marynować ogórki. Moje ogórki można jeść w ciągu 4 godzin, ponieważ zostały zalane wrzącą solanką. I możesz wytrzymać do rana, jeśli masz wieczór za oknem!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przejdźmy przez ogórki, ponieważ okazy z jakimś małżeństwem mogą zostać złapane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz je i podczas gotowania przypraw i przypraw moczymy w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotujmy solankę. Aby to zrobić, weź wodę. Zagotujemy go i wyślemy tutaj sól i cukier. Mieszaj wszystko jakościowo, aż całkowicie się rozpuści i doprowadzając do wrzenia, gotuj przez minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, musimy złamać parasole koperkowe (3 szt.) i gałązki porzeczki (2-3 szt.) z liśćmi, rozerwać 2 liście chrzanu, oczyścić i posiekać czosnek, gorzką paprykę, włożyć groszek pieprzowy, jednym słowem wszystko ugotować i podzielić na kilka części. A potem połóż dno rondla, w którym posolemy ogórki, jedną częścią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż warstwę ogórków na przyprawach i połóż kolejną część przypraw i przypraw. I tak-dopóki nie skończą się ogórki. Na wierzchu powinny być również przyprawy i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Solanka już się zagotowała? Wspaniały. Zalej je całym naszym pięknem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ten krok można w zasadzie pominąć. Ale uwielbiam przykrywać pikle liśćmi winogron. Nie miałem go dzisiaj, wziąłem liście chrzanu i dodałem więcej solanki. W końcu powinien całkowicie pokryć zawartość rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech patelnia stanie w chłodnym miejscu. A kiedy solanka ostygnie, zanieś ją do lodówki. Och, i będą chrupać! Nawiasem mówiąc, jeśli nie zjesz tego piękna od razu, przenieś ogórki do słoika i napełnij tą samą solanką, w której gotowano ogórki.

i więcej porad

do szybkiego solenia wybieraj tylko bardzo świeże, ciasne ogórki, najlepiej z pryszczami.

jeśli chcesz bardzo szybkiego solenia, odetnij ogórki po obu stronach.

aby jeszcze szybciej marynować ogórki, pokrój je w kliny. Sól, dopraw przyprawami i solą. Umieść w torbie lub słoiku. I potrząsając wszystkim mocno, trzymaj w lodówce.

jeśli chodzi o przyprawy i przyprawy, tutaj możesz nie ograniczać się tylko do mojej sugestii. W końcu ogórki można solić nie tylko różnymi przyprawami, ale także dodając, powiedzmy, gałązki lub liście wiśni, dębu itp.

solone ogórki najlepiej trzymać w solance!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy