posolić kapustę do słoika

chrupiąca solona kapusta bez większych kłopotów! Oferuję szybki sposób solenia kapusty - w tym przypadku kapusta jest składana do słoika i zalewana ciepłą solanką. Możesz gotować w ten sposób słony przysmak przynajmniej co tydzień.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
30 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć kapustę do solenia późnych odmian jesiennych, okaże się chrupiąca i smaczna. Weź wodę tylko przefiltrowaną lub z butelki. Należy go najpierw zagotować i schłodzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kapuście oderwij górne liście. Musi być drobno posiekany. Włóż kapustę do dużej miski. Jeśli wszystko nie pasuje, zrób porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do miski do kapusty, wymieszaj. Następnie kapustę należy dokładnie zmiażdżyć rękami, najlepiej, jeśli zrobi to mężczyzna. Kapusta powinna dać sok i zmniejszyć objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szczelnie włóż kapustę do słoika, ubijając każdą warstwę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sól i cukier do wody, wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby cukier i sól się rozpuściły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij kapustę solanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Woda musi całkowicie pokryć kapustę w słoiku, w przeciwnym razie ta bez wody może zostać zepsuta. Pozostaw słoik kapusty na trzy dni w temperaturze pokojowej. Lepiej jest umieścić słoik w misce, podczas fermentacji solanka może się wylać. Okresowo kapustę należy przebijać ostrym przedmiotem. Używam do tego pałeczki. W ten sposób uwalniamy gaz, który gromadzi się w puszce. Kapusta będzie gotowa za trzy do czterech dni.

kapusta była gotowana przez trzy dni, najpierw zaobserwowano aktywne wiercenie solanki, potem wszystko się uspokoiło, kapusta nabrała pięknego białego koloru, smak stał się przyjemnie słony, z wyraźnymi kiszonymi nutami.
litr solanki trochę mi brakowało, dodałem jeszcze około szklanki. Ale może źle wypchałem kapustę w słoiku, musiałem ją mocniej ubić.
gotową kapustę należy zamknąć pokrywką i włożyć do lodówki do przechowywania.
podczas solenia możesz dodać kminek lub nasiona kopru, ziarna pieprzu i liście laurowe do kapusty. Bardzo smaczne będzie solenie kapusty żurawiną lub jabłkiem, najlepiej odmiany Antonovka.
podawaj kapustę jako sałatkę, dodając do niej drobno posiekaną cebulę lub zieloną cebulę z nierafinowanym olejem roślinnym. Możesz posypać cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy