solona cukinia na zimę

solona cukinia na zimę to prosty, ale smaczny preparat. Solona cukinia to pikantna, pikantna i bardzo aromatyczna przekąska! Przygotowanie wcale nie jest trudne i dość proste! Zimą taki kęs przypomni Ci lato i zachwyci cię swoim oryginalnym smakiem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź małą, cienką, młodą cukinię. Odpowiednia jest zarówno Biała cukinia, jak i cukinia. Jeśli masz cukinię lub żółtą cukinię, zalecam ich obieranie (mimo to skórka tego rodzaju cukinii jest dość gruba) - cienko odetnij skórkę obieraczką do warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz młodą cukinię, nie możesz ich obrać - po prostu odetnij łodygę i pamiętaj, aby dobrze je umyć. Pokrój cukinię w kółka o grubości około 5 mm. Jeśli masz grubą cukinię, wystarczy pokroić w pół koła. Upewnij się, że cukinia nie ma dużych nasion - w takim przypadku należy je usunąć!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do solenia weź wystarczająco głęboką patelnię. Włóż do niego cukinię Umieść również ząbki czosnku według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie parasole koperkowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I liść chrzanu. Według własnych upodobań możesz dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, papryczki chili i inne pikantne zioła według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku solanki zagotuj wodę z solą w ilości 2 łyżek na 1 litr wody.łyżki soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp cukinię przyprawową solanką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pokrywką lub talerzem, włóż ładunek i pozostaw do solenia na dwa dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spuść solankę do osobnego pojemnika, wyrzuć zioła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam wodę do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Możesz również trzymać słoiki nad parą lub sterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 20 minut. Możesz również włożyć łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła, wlać trochę wrzącej wody i pozostawić na 5 minut, a następnie spuścić wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż cukinię do wysterylizowanych słoików.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj odsączoną solankę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj cukinię wrzącą solanką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij szczelnie zakrętkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sterylizacja nie jest wymagana, najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Taka cukinia może być podawana jako przystawka, a także używana do sałatek. Smacznego!

aby słoik z półfabrykatem nie eksplodował i zachwycił cię w zimnym okresie, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy