skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź małą, cienką, młodą cukinię. Odpowiednia jest zarówno Biała cukinia, jak i cukinia. Jeśli masz cukinię lub żółtą cukinię, zalecam ich obieranie (mimo to skórka tego rodzaju cukinii jest dość gruba) - cienko odetnij skórkę obieraczką do warzyw.
Krok 2:
Jeśli masz młodą cukinię, nie możesz ich obrać - po prostu odetnij łodygę i pamiętaj, aby dobrze je umyć. Pokrój cukinię w kółka o grubości około 5 mm. Jeśli masz grubą cukinię, wystarczy pokroić w pół koła. Upewnij się, że cukinia nie ma dużych nasion - w takim przypadku należy je usunąć!
Krok 3:
Do solenia weź wystarczająco głęboką patelnię. Włóż do niego cukinię Umieść również ząbki czosnku według własnych upodobań.
Krok 4:
Następnie parasole koperkowe.
Krok 5:
I liść chrzanu. Według własnych upodobań możesz dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, papryczki chili i inne pikantne zioła według własnych upodobań.
Krok 6:
W przypadku solanki zagotuj wodę z solą w ilości 2 łyżek na 1 litr wody.łyżki soli.
Krok 7:
Posyp cukinię przyprawową solanką.
Krok 8:
Przykryj pokrywką lub talerzem, włóż ładunek i pozostaw do solenia na dwa dni.
Krok 9:
Następnie spuść solankę do osobnego pojemnika, wyrzuć zioła.
Krok 10:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam wodę do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Możesz również trzymać słoiki nad parą lub sterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 20 minut. Możesz również włożyć łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła, wlać trochę wrzącej wody i pozostawić na 5 minut, a następnie spuścić wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 11:
Włóż cukinię do wysterylizowanych słoików.
Krok 12:
Zagotuj odsączoną solankę.
Krok 13:
Przykryj cukinię wrzącą solanką.
Krok 14:
Zamknij szczelnie zakrętkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sterylizacja nie jest wymagana, najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 15:
Taka cukinia może być podawana jako przystawka, a także używana do sałatek. Smacznego!
aby słoik z półfabrykatem nie eksplodował i zachwycił cię w zimnym okresie, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g