skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże ogórki, najlepiej tylko Zebrane, małe rozmiary , z pryszczami-takie ogórki są idealne do solenia. Oczywiście w ten sposób można marynować duże ogórki - są idealne do marynat i sałatek. Jeśli masz ogórki, które nie są pierwszą świeżością, są trochę miękkie-włóż je do lodowatej wody na kilka godzin.
Krok 2:
Najpierw zróbmy solankę. Na 1 litr wody bierzemy 2 łyżki soli. Sól jest duża, Kamienna-idealnie nadaje się do konserwacji. Zagotuj solankę, a następnie całkowicie schłodź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Umyj ogórki, usuń nadmiar zanieczyszczeń. Krawędzie ogórków można odciąć lub nie. Nie odcinam krawędzi. Umieść ogórki w głębokim rondlu, misce lub innym naczyniu do solenia.
Krok 4:
Umyj wszystkie wskazane przyprawy i zioła, dodaj do ogórków. Mam tradycyjne zioła: liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu i kopru. Ale możesz dodać estragon lub ulubione zioła.
Krok 5:
Dodaj czosnek. Jego ilość odpowiada Twojemu gustowi, możesz nawet przeciąć nieobraną główkę czosnku i dodać ją. Ponadto ktoś doda liść laurowy, ziele angielskie lub strąk lub pierścienie chili-wszystko to ma miejsce i zależy tylko od Twojego gustu.
Krok 6:
Pozostaw ogórki w wystarczająco ciepłym miejscu na 2-3 dni. Czas zależy od temperatury w pomieszczeniu. Ale solanka powinna stać się mętna, z góry może tworzyć się piana. W temperaturze 20-22 stopni wystarczą dwa dni.
Krok 7:
Spuść solankę do osobnego naczynia.
Krok 8:
Dodaj musztardę do solanki.
Krok 9:
Doprowadzić do wrzenia. Aby nie okazało się, że solanka nagle nie wystarczy, dodaj 1 szklankę wody i włóż 1 łyżeczkę soli.
Krok 10:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. W kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą. Opłucz ogórki i szczelnie włóż do słoików. Wszystkie zioła, w których kiszono ogórki, należy wyrzucić.
Krok 11:
Napełnij słoiki z ogórkami wrzącą solanką.
Krok 12:
Natychmiast zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana. Takie solone jak ogórki beczkowe są doskonale przechowywane w słoikach w mieszkaniu bez dodatku octu.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g