pikle jak beczkowate z musztardą w słoikach na zimę

Prosty przepis na najsmaczniejsze pikle z musztardą! Ogórki w musztardzie to stary przepis na marynowanie ogórków bez octu. Takie ogórki mogą być używane do marynaty, sałatki i po prostu przekąski. Można je podawać nawet dzieciom-w końcu nie zawierają octu, a musztarda wcale nie jest wyczuwalna!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże ogórki, najlepiej tylko Zebrane, małe rozmiary , z pryszczami-takie ogórki są idealne do solenia. Oczywiście w ten sposób można marynować duże ogórki - są idealne do marynat i sałatek. Jeśli masz ogórki, które nie są pierwszą świeżością, są trochę miękkie-włóż je do lodowatej wody na kilka godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zróbmy solankę. Na 1 litr wody bierzemy 2 łyżki soli. Sól jest duża, Kamienna-idealnie nadaje się do konserwacji. Zagotuj solankę, a następnie całkowicie schłodź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórki, usuń nadmiar zanieczyszczeń. Krawędzie ogórków można odciąć lub nie. Nie odcinam krawędzi. Umieść ogórki w głębokim rondlu, misce lub innym naczyniu do solenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wszystkie wskazane przyprawy i zioła, dodaj do ogórków. Mam tradycyjne zioła: liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu i kopru. Ale możesz dodać estragon lub ulubione zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek. Jego ilość odpowiada Twojemu gustowi, możesz nawet przeciąć nieobraną główkę czosnku i dodać ją. Ponadto ktoś doda liść laurowy, ziele angielskie lub strąk lub pierścienie chili-wszystko to ma miejsce i zależy tylko od Twojego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ogórki w wystarczająco ciepłym miejscu na 2-3 dni. Czas zależy od temperatury w pomieszczeniu. Ale solanka powinna stać się mętna, z góry może tworzyć się piana. W temperaturze 20-22 stopni wystarczą dwa dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść solankę do osobnego naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj musztardę do solanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadzić do wrzenia. Aby nie okazało się, że solanka nagle nie wystarczy, dodaj 1 szklankę wody i włóż 1 łyżeczkę soli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. W kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą. Opłucz ogórki i szczelnie włóż do słoików. Wszystkie zioła, w których kiszono ogórki, należy wyrzucić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij słoiki z ogórkami wrzącą solanką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana. Takie solone jak ogórki beczkowe są doskonale przechowywane w słoikach w mieszkaniu bez dodatku octu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy