solone zielone pomidory na zimę w słoikach

najsmaczniejszy kęs, który natychmiast się rozleci! Otwórz słoik słonych zielonych pomidorów zimą, zachwyć członków rodziny pyszną przekąską. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i ziemniaczanymi. Ozdobi każdy świąteczny stół.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować solone zielone pomidory na zimę w słoikach? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź pomidory w przybliżeniu tej samej wielkości, wybierz owoce bez czarnych plam i widocznych uszkodzeń. Zwinąłem pomidory w małe słoiki, więc wziąłem małe pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomidory i usuń szypułki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, opłucz go liśćmi chrzanu, parasolami koperkowymi i ostrą papryką pod bieżącą zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo dobrze umyj słoiki i pokrywki(robię to z sodą).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Liście chrzanu i porzeczek pamiętaj lekko rękami, pokrój parasole koperkowe na pół lub więcej, aby wygodniej było je układać w słoikach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W każdym słoiku na dnie umieść kilka arkuszy czarnej porzeczki, liść chrzanu i koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż część zielonych pomidorów. Dodaj ostrą paprykę i czosnek. Nasiona papryki można wcześniej usunąć, nadają gotowym pomidorom szczególną ostrość. Jednak chili można całkowicie wykluczyć z listy składników. W razie potrzeby umieść kilka ziaren pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ubij do góry słoika z pozostałymi pomidorami i połóż resztki zieleni na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj solankę. W małym rondlu lub kadzi rozcieńczyć sól w zimnej wodzie. Pozostaw na kilka minut, aby kryształy całkowicie się rozpuściły. Jakiej wody lepiej używać do solenia pomidorów? Woda musi być dobrej jakości bez obcych zapachów, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że gotowy produkt będzie miał nieprzyjemny smak. Zwykle używam wody butelkowanej lub ze studni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij pomidory solanką do góry. Osad, który może pozostać z soli, nie należy wlewać do zbiorników.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej plastikowe pokrywki w wodzie i zamknij nimi słoiki. Usuń obrabiany przedmiot w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu lub w lodówce.

jeśli nie masz możliwości przechowywania takich pomidorów w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, przygotuj je na gorąco. 
aby to zrobić, wstępnie sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Zagotuj solankę i zalej pomidory na gorąco. Pozostaw w ten sposób na 15 minut. Następnie ostrożnie spuść solankę do rondla,ponownie zagotuj i ponownie napełnij wrzące słoiki do góry. Natychmiast zwiń pokrywki, Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń przedmiot do przechowywania. 

z podanej liczby komponentów wyszło mi około 2 litrów gotowego produktu.

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy