skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować solone zielone pomidory na zimę w słoikach? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź pomidory w przybliżeniu tej samej wielkości, wybierz owoce bez czarnych plam i widocznych uszkodzeń. Zwinąłem pomidory w małe słoiki, więc wziąłem małe pomidory.
Krok 2:
Dokładnie umyj pomidory i usuń szypułki.
Krok 3:
Obierz czosnek, opłucz go liśćmi chrzanu, parasolami koperkowymi i ostrą papryką pod bieżącą zimną wodą.
Krok 4:
Bardzo dobrze umyj słoiki i pokrywki(robię to z sodą).
Krok 5:
Liście chrzanu i porzeczek pamiętaj lekko rękami, pokrój parasole koperkowe na pół lub więcej, aby wygodniej było je układać w słoikach.
Krok 6:
W każdym słoiku na dnie umieść kilka arkuszy czarnej porzeczki, liść chrzanu i koperek.
Krok 7:
Następnie ułóż część zielonych pomidorów. Dodaj ostrą paprykę i czosnek. Nasiona papryki można wcześniej usunąć, nadają gotowym pomidorom szczególną ostrość. Jednak chili można całkowicie wykluczyć z listy składników. W razie potrzeby umieść kilka ziaren pieprzu.
Krok 8:
Następnie ubij do góry słoika z pozostałymi pomidorami i połóż resztki zieleni na wierzchu.
Krok 9:
Przygotuj solankę. W małym rondlu lub kadzi rozcieńczyć sól w zimnej wodzie. Pozostaw na kilka minut, aby kryształy całkowicie się rozpuściły. Jakiej wody lepiej używać do solenia pomidorów? Woda musi być dobrej jakości bez obcych zapachów, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że gotowy produkt będzie miał nieprzyjemny smak. Zwykle używam wody butelkowanej lub ze studni.
Krok 10:
Napełnij pomidory solanką do góry. Osad, który może pozostać z soli, nie należy wlewać do zbiorników.
Krok 11:
Podgrzej plastikowe pokrywki w wodzie i zamknij nimi słoiki. Usuń obrabiany przedmiot w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu lub w lodówce.
jeśli nie masz możliwości przechowywania takich pomidorów w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, przygotuj je na gorąco.
aby to zrobić, wstępnie sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Zagotuj solankę i zalej pomidory na gorąco. Pozostaw w ten sposób na 15 minut. Następnie ostrożnie spuść solankę do rondla,ponownie zagotuj i ponownie napełnij wrzące słoiki do góry. Natychmiast zwiń pokrywki, Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń przedmiot do przechowywania.
z podanej liczby komponentów wyszło mi około 2 litrów gotowego produktu.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g