skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Cukinia jest młoda, cienka, mała. Takie, że nie można ich obrać i które mają małe młode nasiona. Możesz użyć zarówno białej cukinii, jak i cukinii. Sól jest lepsza niż duża sól kuchenna-półfabrykaty najlepiej wykonywać przy użyciu takiej soli.
Krok 2:
Umyj słoiki, sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15-20 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 7-10 minut, a następnie spuść wodę. Gotuj pokrywki przez około 5 minut.
Krok 3:
Dobrze spłucz wszystkie zioła. Umieść parasole lub koperek w każdym słoiku. Nada cukinii niezwykły smak!
Krok 4:
Kilka groszków ziela angielskiego lub po prostu groszek pieprzowy.
Krok 5:
Liść laurowy.
Krok 6:
I ząbek czosnku. Jednak dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań. Również dla smaku można dodać inne zioła lub przyprawy: liść wiśni, porzeczki, Dąb, chrzan, estragon i inne.
Krok 7:
Młoda cukinia może nie być obierana, ale dobrze ją umyj. Jeśli masz grubą cukinię lub widzisz wystarczająco duże nasiona w cukinii, lepiej pokroić warzywo na pół koła.
Krok 8:
Włóż kubki cukinii do słoika.
Krok 9:
Zagotuj solankę w oparciu o 2 łyżki soli na 1 litr wody.
Krok 10:
Napełnij cukinię solanką.
Krok 11:
Przykryj pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. W tym czasie w słoiku pojawi się specjalny kwas, dzięki któremu przedmiot będzie doskonale przechowywany.
Krok 12:
Odcedź solankę do garnka.
Krok 13:
Doprowadzić do wrzenia.
Krok 14:
I ponownie napełnij cukinię.
Krok 15:
Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń słoiki. Możesz również użyć kapronu. Sterylizacja dla takiego przedmiotu obrabianego nie jest wymagana.
Krok 16:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g